Plannen voor het kopen of verkopen van een bedrijf?
De grootste onafhankelijke belastingadvies site met meer dan 1.200.000 bezoekers per jaar.
Laatste wijziging op Belastingtips.nl: 22-02-2018 09:45 > >
Accountant tegen een vast tarief per maand? Dat is mogelijk bij Belastingtips.nl

Nieuwste artikelen

Meer nieuwste artikelen

Advies

Deze pagina is aangemaakt op: 02-08-2011 19:25. Laatst gewijzigd op: 21-02-2016 18:03.

Download gratis onze App

Gratis fiscale tips ontvangen?

Adviesgesprek

Persoonlijk contact
Eerlijk advies
Ervaren fiscalisten
Gratis adviesgesprek

088-0270027
8:30-17:00, werkdagen

Bedrijfsoverdracht eenmanszaak en VOF

De overdracht van een eenmanszaak, VOF of maatschap is relatief eenvoudig. Alle activa en eventuele passiva met de werknemers worden overgedragen. De oude eigenaar moet afrekenen met de Belastingdienst en de koper kan zelf bepalen of hij/zij het bedrijf via een eenmanszaak, VOF of bijvoorbeeld in een B.V. wil voortzetten.

Fiscale gevolgen overdracht eenmanszaak en VOF

Als een eenmanszaak of VOF wordt verkocht, dan stopt deze ondernemer. De ondernemer moet dan over de zogenaamde stakingswinst (en de winst van het lopende boekjaar) met de Belastingdienst afrekenen. Tevens moet hij wellicht genoten investeringsaftrek terugbetalen. De verkoper moet zich voordien laten adviseren om te bekijken of de heffing door een overdracht in de B.V. of via een stamrecht / pensioen kan worden beperkt of voorkomen. Wellicht dat een tussenvorm (zoals een VOF / CV) het afrekeningsmoment kan verplaatsen.

Overdracht zonder fiscale gevolgen

In de praktijk komt het soms ook voor dat de onderneming geruisloos (zonder belastingheffing) overgaat aan de koper. De kring van kopers is hierbij beperkt (zoals bijvoorbeeld een werknemer). Het is ook mogelijk dat een koper mede-eigenaar wordt van de eenmanszaak of VOF, ook via deze route wordt directe heffing voorkomen. Wellicht kan als alternatief de overdracht plaatsvinden via een winstrecht of via verhuur.

Belastingtip

Mits dit nog te plannen is, is het verstandig om uw bedrijf enkele jaren (tenminste 3 jaar) vóór de overdracht in te brengen in een B.V. De verkoop van een B.V. kan meestal zonder enige belastingheffing plaatsvinden. Laat u hierover adviseren door een deskundige.

Interessante artikelen voor de eenmanszaak/zzp

Eenmanszaak, VOF of B.V. - winstbelasting
Belasting aftrekposten eenmanszaak


Steun ons met facebook

Maak uw waardering kenbaar door de pagina te liken en te delen! Het helpt onze pagina een grotere bekendheid te verwerven en u blijft up-to-date met alle nieuwe belastingtips. Uw hulp wordt zeer gewaardeerd.

Waardeer onze tip!

Laat het ons weten en geef uw waardering.


Uw waardering :

Volg ons ook op:


Twitter

Linkedin

Facebook

Contact met belastingtips?

Bel met:

Algemeen 088-0270027

of neem contact op met
> De klantenservice