Bedrijfsoverdracht eenmanszaak en VOF

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
06-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Bedrijfsoverdracht eenmanszaak en VOF

De overdracht van een eenmanszaak, VOF of maatschap is relatief eenvoudig. Alle activa en eventuele passiva met de werknemers worden overgedragen. De oude eigenaar moet afrekenen met de Belastingdienst en de koper kan zelf bepalen of hij/zij het bedrijf via een eenmanszaak, VOF of bijvoorbeeld in een B.V. wil voortzetten.

Fiscale gevolgen overdracht eenmanszaak en VOF

Als een eenmanszaak of VOF wordt verkocht, dan stopt deze ondernemer. De ondernemer moet dan over de zogenaamde stakingswinst (en de winst van het lopende boekjaar) met de Belastingdienst afrekenen. Tevens moet hij wellicht genoten investeringsaftrek terugbetalen. De verkoper moet zich voordien laten adviseren om te bekijken of de heffing door een overdracht in de B.V. of via een stamrecht / pensioen kan worden beperkt of voorkomen. Wellicht dat een tussenvorm (zoals een VOF / CV) het afrekeningsmoment kan verplaatsen.

Overdracht zonder fiscale gevolgen

In de praktijk komt het soms ook voor dat de onderneming geruisloos (zonder belastingheffing) overgaat aan de koper. De kring van kopers is hierbij beperkt (zoals bijvoorbeeld een werknemer). Het is ook mogelijk dat een koper mede-eigenaar wordt van de eenmanszaak of VOF, ook via deze route wordt directe heffing voorkomen. Wellicht kan als alternatief de overdracht plaatsvinden via een winstrecht of via verhuur.

Belastingtip

Mits dit nog te plannen is, is het verstandig om uw bedrijf enkele jaren (tenminste 3 jaar) vóór de overdracht in te brengen in een B.V. De verkoop van een B.V. kan meestal zonder enige belastingheffing plaatsvinden. Laat u hierover adviseren door een deskundige.

Interessante artikelen voor de eenmanszaak/zzp

Eenmanszaak, VOF of B.V. - winstbelasting
Belasting aftrekposten eenmanszaak


Meer weten van bedrijfsoverdracht eenmanszaak en vof

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte