Auto, trein en fiscus in 2012

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
17-02-2016
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Auto, trein en fiscus in 2012

Op het gebied van het vervoer zijn er in 2012 niet zoveel wijzigingen. De belangrijkste zijn:

  1. Nieuwe regeling voor bedrijfauto's.
  2. Hogere verkeersboetes.
  3. Bijtelling auto van de zaak wordt iets anders.

Bijtelling auto van de zaak

Vanaf 1 juli 2012 worden de normen voor de CO2 uitstoot aangescherpt. Dit wil zeggen dat uw auto minder mag uitstoten om van de lagere bijtelling gebruik te kunnen maken (14% en 20%). De auto's die voordien zijn gekocht, hebben hier gedurende 5 jaar geen last van.

Oldtimers

Als uw oldtimer 30 jaar oud is, blijft deze vrijgesteld voor de MRB (dit was 25 jaar). Voor auto's van vóór 1991 (20 jaar) geldt een overgangsregeling, deze eigenaren betalen wel een brandstoftoeslag en verder zijn er weinig wijzigingen.

Bestelauto

Een bestelauto valt onder dezelfde regeling als de normale auto van de zaak. Als de bestelauto door meerdere werknemers wordt gebruikt, kunt u in aanmerking komen voor een speciale, zogenaamde € 300-regeling. Vanaf 2012 komt er een nieuwe regeling bij. Als u een verklaring 'uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto' heeft ingevuld, hoeft u geen kilometeradministratie bij te houden. U mag echter niet meer dan 500 kilometer privé rijden. De Belastingdienst gaat dit in 2012 intensief controleren.

BPM

De vervuiler moet meer betalen. Per 1 juli 2012 worden daarom diverse regelgevingen aangepast. Er komt een extra schijf voor auto's met een grotere uitstoot. De grens qua uitstoot wordt de komende jaren alleen maar verlaagd. Vanaf 2013 wordt de uitstoot waarschijnlijk bepaald voor de berekening van de BPM, en niet meer de catalogusprijs. Op dit moment is er nog een verschil tussen de uitstoot van benzine- en dieselauto's. Dit onderscheid komt in 2015 te vervallen.

Motorrijtuigenbelasting

De tarieven worden iets hoger (1,7%). Voor motoren is de verhoging hoger, namelijk 6%. In 2013 komt daar nog 12% bij. Overweeg om de motor op de zaak te zetten.

Bijzondere auto's

De auto die gaat rijden op aardgas wordt vanaf 1 juli 2012 belast met minder BPM.

Verkeersboetes

De verkeersboetes voor overtredingen gaan extreem omhoog. Een paar voorbeelden:

  1. Niet handsfree bellen: van € 160 naar € 220.
  2. Onterecht op invalidenparkeerplaats parkeren: van € 180 naar € 340.
  3. Geen voorrang verlenen aan voetganger: van € 180 naar € 340.
  4. Geen gordel om: van € 200 naar € 220.
  5. Onnodig toeteren: van € 180 naar € 340.

Trein

De trein wordt volgend jaar ruim 2% duurder. Sommige abonnementen worden niet duurder, de meeste wel.


Auto, trein en fiscus 2012

Terug
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>
>

Belastingaangifte