Vlaktaks voor ondernemers

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
17-02-2016
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Vlaktaks voor ondernemers

Wellicht krijgen ondernemers in 2013 een eigen box, zeg box 4. Midden 2012 komt er een notitie over dit onderwerp, invoering per 2012 is dus ook mogelijk. Deze ondernemersbox of winstbox komt erop neer dat alle ondernemersfaciliteiten komen te vervallen en dat er voor (echte) ondernemers een lager belastingtarief wordt ingevoerd. Ondernemers krijgen dan één belastingtarief, bijvoorbeeld 28%, en hebben geen recht meer op de ondernemersfaciliteiten (startersaftrek, ondernemersaftrek, MKB-winstvrijstelling en FOR). De overheid heeft het tarief al berekend, dit zou ongeveer 28,5% gaan bedragen.

Voor ondernemers is dit praktisch, ze weten dan direct hoeveel belasting ze moeten betalen over hun winst. De regeling voor ondernemers wordt hiermee eenvoudiger en wellicht kan de discussie over de uren (minimaal 1.225 per jaar) hiermee ten einde zijn.

Tussenstap in 2012 zal zijn dat de ondernemersfaciliteiten worden vereenvoudigd. Hierbij moet u denken aan één aftrekpost voor de zelfstandigenaftrek (niet meer winstafhankelijk).

Geruisloze vanuit B.V. naar IB

Als u nu de onderneming in de vorm van een B.V. zou uitoefenen, kunt u wellicht in 2012 overwegen om de B.V. op te heffen en terug te keren naar de eenmanszaak of VOF. Een alternatief hiervoor kan ook zijn de LLP, hiermee voorkomt u  aansprakelijkheid en heeft u wel recht op de ondernemersstatus. U kunt hier gratis een berekening laten maken welke rechtsvorm voor u voordelig is.

Per jaar switchen tussen B.V. en IB

Omdat het oprichten van een B.V. steeds goedkoper wordt, kunt u zelfs overwegen om per jaar te switchen. U kunt dan in het lopende jaar (tot 1 oktober) beslissen welke rechtsvorm voor dat jaar het meest aantrekkelijk is.

Wilt u een offerte voor de overgang van eenmanszaak naar de B.V., of van eenmanszaak naar de VOF, of van B.V. naar eenmanszaak, dan kunt u deze hier gratis aanvragen bij diverse adviseurs in Nederland.


Vlaktaks 2012

Terug
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte