Ondernemer? Vraag eens offerte bij onze accountant!

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
07-01-2021
Zakelijk Prive Modellen Fiscale adviesdossiers

Zelfstandigenaftrek 2020

U begint voor uzelf met een eenmanszaak, VOF of maatschap en krijgt allerlei faciliteiten. Naast de startersaftrek heeft u recht op zelfstandigenaftrek en dotatie aan de fiscale oudedagsreserve. U moet aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Het urencriterium, zijnde 1.225 uur op jaarbasis; en
  • Minimaal 50% van uw werkzame tijd aan uw onderneming besteden;
  • U bent aan het begin van het jaar nog niet AOW-gerechtigd.

De zelfstandigenaftrek is niet meer dan de winst, tenzij u ook recht zou hebben op startersaftrek. Uw inkomen uit de onderneming kan dus door de zelfstandigenaftrek niet negatief worden. Het deel dat u niet heeft verrekend mag u in de komende 9 jaar alsnog verrekenen.

Bedrag zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek bedraagt € 7.030. Sinds 2020 is de aftrek beperkt tot 46%. Deze daalt de komende jaren nog verder.

Winst te laag voor zelfstandigenaftrek?

Is uw winst te laag om de zelfstandigenaftrek helemaal te verbruiken? Dan kunt u dit bedrag aan niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek in de volgende 9 jaar gebruiken. De winst moet in die jaren dan wel hoger zijn dan de zelfstandigenaftrek in die jaren.

Ook zo tevreden over uw accountant? Vraag vrijblijvende offerte.

Startersaftrek

De eerste 3 jaren van uw ondernemerschap heeft u ook nog recht op € 2.123 startersaftrek! Deze aftrek mag u de eerste 5 jaar van uw ondernemerschap maximaal 3 keer toepassen.

De startersaftrek en zelfstandigenaftrek samen vormen een onderdeel van de ondernemersaftrek (artikel 3.74). U voert deze op als aftrekposten in uw admininistratie. Hou er wel rekening mee dat tarieven en bedragen regelmatig veranderen. Wilt u zeker weten dat u de juiste bedragen opvoert, gebruik dan een online boekhoudprogramma. Deze pakketten vinden wij geschikt:

 
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>
>

Belastingaangifte