Timmerman en belastingen

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
21-02-2016
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Timmerman en belastingen

In 2008 en 2009 zijn veel timmermannen en -vrouwen voor zichzelf begonnen. In 2010 is duidelijk geworden dat er niet voor elke ZZP'er werk is. In 2011 trekt de markt iets aan, maar de pijn is nog niet voorbij. Als u als timmerman aan de slag wilt en dus ondernemer wordt, komt er veel op u af. Uiteindelijk is het niet ingewikkeld. Het worden van ondernemer is administratief niet moeilijk, dit kan binnen één dag. Belangrijk is wel dat u een aantal vragen voor uzelf gaat beantwoorden, deze zijn:

  1. Loop ik risico, en zo ja, kan ik dit verzekeren of heb ik een B.V. nodig?
  2. Zijn er voldoende opdrachtgevers?
  3. Hoeveel (aanloop-)kosten heb ik?
  4. Moet ik mijn arbeidsongeschiktheid verzekeren?

Maak een ondernemingsplan zodat u uw gedachten goed op papier krijgt, dit dwingt u ook tot nadenken over de mogelijkheden.

De meeste mensen beginnen met een eenmanszaak. Als u veel winst of veel risico's verwacht, overweeg dan een B.V.

Op de dag dat u uw bedrijf wilt beginnen, maakt u een rondrit langs de Kamer van Koophandel (om uw bedrijf te laten inschrijven) en daarna gaat u naar de startersbalie van de Belastingdienst (voor BTW-nummer en eventueel loonheffingsnummer (als u mensen in dienst neemt)). Bij een eenmanszaak is uw BTW-nummer gelijk aan uw BSN, met de toevoeging B01. Zowel de KvK als de Belastingdienst kan u keurig uitleggen hoe het werkt en wat u kunt verwachten. Soms kunt u zich bij de Kamer van Koophandel ook direct inschrijven bij de Belastingdienst.

Daarna zoekt u een administratiekantoor om uw boekhouding op te zetten, vraag wel even een offerte.

Vervolgens vraagt u bij uw bank een bankrekeningnummer aan voor uw eenmanszaak, hierop boekt u dan vanuit privé een startkapitaal en eventueel vraagt u een rekening-courantkrediet aan.

Tenslotte maakt u 's avonds een afspraak met een verzekeringsadviseur, laat hem eerst eens inventariseren wat u nodig heeft. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is duur, maar noodzakelijk. Als het u te kostbaar is, neem dan een wachttijd van enkele maanden. Dit was de dag en uw bedrijf staat.

Vraag op dag 2 een zogenaamde VAR-verklaring aan bij de Belastingdienst. Uw opdrachtgever kan hiernaar vragen.

Vergeet niet uw uren bij te houden. Als u zo'n 20 uur per week aan uw bedrijf besteed, krijgt u veel extra fiscale voordelen. U moet er wel rekening mee houden dat het moet gaan om 1.225 uur per jaar. Als u in de loop van het jaar begint, moet u veel meer uren maken.

G-rekening

Soms krijgt u te maken met een zogenaamde G-rekening of de ketenaansprakelijkheid, bel dan even met een fiscaal jurist of belastingadviseur.

Heeft u vragen, stuur mij dan gerust een email, hieraan zijn geen kosten verbonden.

Veel plezier,

Mr. Dennis J.B. Jongbloed


Timmerman en belastingen

Terug
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte