Familiebedrijf en belastingen

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
01-07-2020
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Familiebedrijf en belastingen 

In Nederland zijn er veel familiebedrijven, vaak zijn het krachtige bedrijven waarbij er veel aandachtspunten zijn bij de generatieoverdracht. De belangen binnen de familie en de belangen van het bedrijf zijn zeker niet altijd gelijk. Soms zorgen de familiebelangen ervoor dat er verkeerde keuzes worden gemaakt binnen het bedrijf. Een externe adviseur die buiten de onderneming staat is dan van essentieel belang. Via Belastingtips kunt u een dergelijke adviseur vinden, ik ben regelmatig betrokken bij advisering binnen familiebedrijven.

De voorbereiding voor de opvolging is voor het bedrijf van essentieel belang. U moet hier ruim 5 jaar de tijd voor nemen, soms moet namelijk ook de structuur worden aangepast.

Op dit onderdeel komen diverse artikelen over het familiebedrijf en belastingen. Er zal aandacht worden besteed aan:

  1. Bedrijfsopvolging: hoe werkt de bedrijfsopvolging binnen een familie?
  2. Erfbelasting: sinds 2010 kan € 1.000.000 belastingvrij worden overgedragen, van het meerdere is 83% vrijgesteld. De regeling zal vermoedelijk in de komende jaren worden afgeschaft.
  3. Beloning kinderen.
  4. Aandeelhoudersovereenkomst.
  5. Preferente en prioriteitsaandelen.
  6. Familiestichtingen.

Rente familiebank

Er is vaak discussie over de hoogte van de rente die vader/moeder aan de kinderen in rekening mag brengen. De rente moet zakelijk zijn, dat is het uitgangspunt. In een procedure bij de Hoge Raad in juni 2020 (ECLI:NL:HR:2020:1111) wordt in 2015 gerekend met 9% rente voor een lening met een rentevast periode van 15 jaar (geen zekerheden). De rente wordt door de inspecteur (en de rechters) vastgesteld op 4,5%.

Wat zijn aandachtspunten bij een familie bank lening?

  1. Laat het kind afsluitprovisie betalen, is fiscaal aftrekbaar en bij de ouders niet belast
  2. Hoge rente is fiscaal voordelig (voordeel inkomstenbelasting is groter dan nadeel successieheffing)
  3. Ouders kunnen rente schenken aan de kinderen
  4. Let op de aflossingseis op de hypotheek (anders rente niet aftrekbaar)

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>

Belastingaangifte