Aangifte lastig? Hulp door erkende en ervaren belastingadviseur door heel Nederland?
Uw aangifte al vanaf € 75. Vraag vrijblijvende offerte aan

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
18-08-2020
Zakelijk Prive Modellen Fiscale adviesdossiers

Familiebank en aangifte inkomstenbelasting

"Ik heb op 1 februari 2020 geld geleend van mijn ouders, in totaal € 50.000. De lening was voor mijn appartement in Enschede. Ik betaal maandelijks rente en aflossing aan mijn ouders. Er is een leningsovereenkomst opgesteld. Hoe verwerk ik dit in mijn aangifte inkomstenbelasting?"

De rente op de lening van uw appartement is aftrekbaar. Met een aantal dingen moet u rekening houden:

  1. Voor leningen / hypotheken op een eigen woning geldt sinds enkele jaren een extra eis dat er moet worden afgelost om de rente aftrekbaar te houden.
  2. De lening moet annuïtair worden afgelost.
  3. Tevens moet u de lening doorgeven aan de Belastingdienst. 
  4. De ouders moeten de vordering in hun aangifte in box 3 aangeven, in 2020 nog niet omdat de vordering per 1 februari 2020 nog niet bestond. De rente die uw ouders ontvangen is onbelast, bij u is de rente aftrekbaar.

Rente familiebank

Er is vaak discussie over de hoogte van de rente die vader/moeder aan de kinderen in rekening mag brengen. De rente moet zakelijk zijn, dat is het uitgangspunt. In een procedure bij de Hoge Raad in juni 2020 (ECLI:NL:HR:2020:1111) wordt in 2015 gerekend met 9% rente voor een lening met een rentevast periode van 15 jaar (geen zekerheden). De rente wordt door de inspecteur (en de rechters) vastgesteld op 4,5%.

Wat zijn aandachtspunten bij een familie bank lening?

  1. Laat het kind afsluitprovisie betalen, is fiscaal aftrekbaar en bij de ouders niet belast
  2. Hoge rente is fiscaal voordelig (voordeel inkomstenbelasting is groter dan nadeel successieheffing)
  3. Ouders kunnen rente schenken aan de kinderen
  4. Let op de aflossingseis op de hypotheek (anders rente niet aftrekbaar)


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>
>

Belastingaangifte