Zakelijk Prive Modellen Fiscale adviesdossiers

Stel hier uw vraag!

Volledige naam *
Bedrijfsnaam
Telefoon *
10 + 1 =

Stappenplan schenken en teruglenen

U kunt geld aan uw zoon of dochter schenken en dit bedrag vervolgens weer terug lenen. Deze schenking kan zonder de notaris plaatsvinden. In dit artikel het stappenplan.

  1. Schenken: schenk het geld aan uw zoon of dochter door het bedrag over te schrijven op zijn of haar bankrekening, dit eventueel met een uitsluitingsclausule. Bezwaar het bankafschrift en schrijf een kort briefje waarin u aangeeft dat u uw zoon of dochter een bedrag schenkt. Er zijn vrijstellingen, komt u hier boven, dan moet u schenkingsaangifte doen.
  2. Lenen: de ontvanger stort het bedrag een maand later op uw bankrekening, dit met de mededeling "lening". Leg de lening vast op papier, kijk hier voor een voorbeeld. U kunt hierin vastleggen dat de lening pas opeisbaar is bij het overlijden van u (de schenker). Het is het beste dat er rente op de lening wordt betaald, eventueel kunt u de rente ook bijschrijven bij de schuld. Uw zoon of dochter moet wellicht box 3 heffing betalen, dus een beetje rente betalen is dan ook prettig. De rente kunt u vaststellen op 6% , in sommige gevallen wordt een lagere rente geaccepteerd. 

Noot

Het is wenselijk dat de bedragen ad 1 en ad 2 niet exact aan elkaar gelijk zijn. De belastingdienst kan proberen om via de route van fraus legis dergelijke constructies te bestrijden.


meer informatie over Stappenplan schenken en teruglenen

Samengevat:

>
>
>
>
>