Uitsluiten koude kant bij schenking aan kinderen

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
18-02-2016
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Uitsluiten koude kant bij schenking aan kinderen

Ouders die geld aan hun zoon of dochter willen geven, zonder dat dit bij de schoonzoon / schoondochter terecht mag komen, moeten naar de notaris. Dit wordt door ouders meestal ingegeven door het feit dat het vermogen in de familie moet blijven en 30% van de huwelijken snel eindigt.

Bescherming vermogen bij echtscheiding van uw kind

U maakt een afspraak met uw notaris en laat in de schenkingsakte of uw testament opnemen dat de schenking nimmer in enig vermogen van een ander mag komen. Het vermogen valt dan niet in het gemeenschapsvermogen en wordt ook niet in een verrekenbeding bij huwelijkse voorwaarden betrokken. Eventueel kunt u bepalen dat bij overlijden het geld wel aan uw schoondochter, schoonzoon of uw kleinkinderen mag worden toebedeeld.

Bescherming vermogen bij overlijden van uw kind

Uw kind kan in zijn eigen testament opnemen wat er met zijn vermogen moet gebeuren. Bij overlijden hebt u dus minder invloed. Wat u wel kunt doen, is dat u in de schenkingsakte laat opnemen dat het geld, na overlijden van uw kind, toekomt aan zijn kinderen of de broer of zus. Raadpleeg hiervoor wel een estate planner of notaris, de tweetrapsmaking kan soms zeer nadelig uitpakken.


Uw kind kan na een schenking zelf over het geld beschikken. Het is dus mogelijk dat uw kind het geld opmaakt en dat het hierdoor aan uw schoonzoon of schoondochter toekomt. Daarnaast kan uw kind zelf bepalen wat er met het vermogen moet gebeuren als hij of zij komt te overlijden.

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>
>

Belastingaangifte