Aangifte lastig? Hulp door erkende en ervaren belastingadviseur door heel Nederland?
Uw aangifte al vanaf € 95,-. Vraag vrijblijvende offerte aan

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
03-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Belastingtips aangifte inkomstenbelasting 2020

1. Belastingtip ziektekosten

Ziektekosten zijn aftrekbaar, echter de laatste jaren zijn steeds minder kosten aftrekbaar en de drempel voor aftrek van ziektekosten is verhoogd. Wat is in 2020 of 2021 nog aftrekbaar in uw aangifte? Aftrek van kosten is mogelijk voor ziektekosten die niet worden vergoed. De kosten zien op voorgeschreven medicijnen, prescan, kunstgebit, steunzolen, steunkousen, rollator, alarmsysteem i.v.m. ziekte, vervoer van zieke mensen, reiskosten ziekenbezoek, dieet (mits in lijst), extra uitgaven voor kleding / beddengoed, kronen, implantaten en bruggen, extra gezinshulp, kosten paramedicus (op advies arts), noodzakelijke pedicure, alternatieve genezers, fysiotherapeut en de contributie kruisvereniging (niet Rode Kruis).

2. Belastingtip giften

Gewone (periodieke) giften aan een goed doel zijn aftrekbaar voor zover u meer heeft betaald dan 1% van uw inkomen. Je kunt dus beter giften van 2 of 3 jaar in 1 jaar geven, hierdoor heb je maar 1 keer last van de drempel. Dit maakt een behoorlijk verschil. Als je meer dan 10% van je inkomen aan goede doelen geeft, is het meerdere (boven de 10%) niet aftrekbaar. Kiezen voor periodieke giften is nog gunstiger; voor periodieke giften geldt er geen drempel. Hoe doe je dit? Via een notaris is de mooiste optie, maar dit is niet meer verplicht ! Schenkingen aan culturele doelen zijn zelfs voor 125% aftrekbaar!

3. Belastingtip middeling

Als uw inkomen de laatste jaren sterk wisselend is geweest, dan kunt u gebruik maken van de middelingsregeling.

Belastingaangifte laten verzorgen voor aantrekkelijke prijs?

4. Belastingtip hypotheek aflossen

Als u een kleine hypotheek op uw eigen woning hebt afgesloten en deze kunt aflossen, is dit fiscaal gunstig. Door de aflossing komt het eigenwoningforfait namelijk te vervallen. Dit kan zomaar een paar honderd euro per jaar schelen.

5. Belastingtip belasting betalen

Weet u zeker dat u belasting over 2020 moet bijbetalen? Doe dan uw aangifte vóór 1 april 2021. U voorkomt hiermee dat u 0,01% rente moet betalen over het bedrag van de aanslag. Dit lage tarief is een zogenoemde coronamaatregel. Normaliter (ook weer na 31 december 2021) bedraagt de rente 4%.

6. Belastingtip laag inkomen

Heeft u een laag inkomen en hoeft u geen belasting te betalen, overweeg dan toch om aangifte te doen (bijvoorbeeld als u een bijstandsuitkering of AOW-uitkering heeft). Bijvoorbeeld ziektekosten (zie belastingtip 1) zijn namelijk in uw geval veelal aftrekbaar, dit kan een belastingvoordeel opleveren.

7. Belastingtip nadeel bij aflossen hypotheek

De belangrijkste aftrekpost voor de meeste belastingplichtigen is de hypotheekrente. Deze is nu nog voor 46% (niet meer 52%) aftrekbaar. Het percentage daalt jaarlijks met 3%. Aflossen op hypotheken is populair maar fiscaal niet gunstig. De hypotheekrente wordt hiermee beperkt en bij een toekomstige verkoop moet u de volledige overwaarde inbrengen in uw nieuwe woning. Sparen is wellicht betere optie.

8. Belastingtip extra aftrek eigen woning

Heeft u in 2020 een nieuwe woning gekocht, dan zijn er incidentele kosten die een extra aftrek opleveren. U kunt hierbij denken aan notariskosten, advieskosten voor de hypotheek, betaalde boeterente, etc. Vergeet deze aftrekposten niet. De betaalde overdrachtsbelasting is niet-aftrekbaar!

9. Belastingtip aftrek twee eigen woningen

Als u in 2020 een nieuwe woning hebt gekocht maar de oude woning nog te koop hebt staan, dan mag u over beide woningen de hypotheekrente ten laste van inkomen brengen. Dit mag maximaal 3 jaar na de datum dat u de oude woning te koop heeft gezet. Bij het aanbieden in 2020 is de hypotheekrente in 2020, 2021, 2022 en 2023 aftrekbaar. Na deze periode moet u de te koop staande woning onderbrengen in box 3 en is de hypotheekrente voor die woning niet meer aftrekbaar.

10. Belastingtip eigen woning en restschuld

U verkoopt uw eigen woning en u blijft achter met een restschuld, dit doordat de opbrengst van uw oude woning te laag is gebleken. De rente over dergelijke schulden mag u nog 15 jaar in aftrek brengen. Probeer de schuld ook in 15 jaar af te lossen.

11. Belastingtip vrijwilligers

Als u in 2020 vrijwilligerswerk heeft verricht en hiervoor een vergoeding hebt ontvangen, dan is deze vergoeding belastingvrij, mits de vergoeding niet hoger is geweest dan € 1.700 per jaar en € 750 per maand. Als de vergoeding hoger is, dan is de vergoeding belast, tenzij u kunt aantonen dat u kosten heeft gemaakt voor uw vrijwilligerswerk.

12. Belastingtip vooraf ingevulde aangifte

De vooraf ingevulde aangifte door de Belastingdienst is een fantastisch hulpmiddel voor vele belastingplichtigen. Elk jaar blijkt echter weer dat er fouten staan in de vooraf ingevulde aangifte (onderzoek Consumentenbond). De Belastingdienst stelt ook: “U bent en blijft verantwoordelijk voor de door u ingediende aangifte.” Controleer de getallen die door de Belastingdienst zijn ingevuld en maak een kopie van de door u ingediende aangifte Inkomstenbelasting. Controleer met name de hypotheek, box 3 en de WOZ waarde.

13. Belastingtip: verreken schulden in box 3

In box 3 moet u uw spaargeld, beleggingen en vakantiewoningen aangeven. De grondslag is het vermogen op 1 januari 2020 (voor uw aangifte inkomstenbelasting 2020). Er is een heffingsvrij vermogen van ruim € 30.000 (partners: € 60.000). Schulden mag u in mindering brengen op dit vermogen (bijvoorbeeld de schuld op uw vakantiewoning of persoonlijke leningen). Het in aanmerking te nemen rendement is afhankelijk van de omvang van uw vermogen (schijven) en bedraagt 1,789% voor vermogens tot circa € 70.000. Voor het deel van het vermogen boven het miljoen bedraagt het rendement 5,28%.

14. Belastingtip jongeren en studenten

Heb je naast je school of studie een bijbaantje? Meestal wordt er dan door je baas (werkgever) teveel loonheffing ingehouden. Deze kun je eenvoudig terugvragen door de vooraf ingevulde aangifte te downloaden. Je moet deze aangifte wel indienen, de Belastingdienst neemt doorgaans niet  zelfstandig contact met je op. Voor de toekomst: Vraag je baas om de zogenaamde studentenregeling in de loonheffing toe te passen. Controleer ook of er studiekosten in aftrek kunnen worden gebracht.

15. Belastingtip reiskosten voor ziekenbezoek

Ziektekosten zijn soms aftrekbaar. Wist u dat ook de reiskosten voor ziekenbezoek van uw familie aftrekbaar zijn? Als uw man / vrouw / zoon etc. in het ziekenhuis / verpleegtehuis ligt en u gaat er regelmatig langs, dan mag u de hiermee verband houdende kosten aftrekken als ziektekosten. Er geldt wel een drempel voor ziektekosten. Reist u met een taxi of bus, dan zijn de werkelijke kosten aftrekbaar. Gaat u met eigen vervoer, dan is
€ 0,19 per kilometer aftrekbaar.

16. Belastingtip hypotheek aflossen

De hypotheekrente op nieuwe leningen (sinds 2013) op de eigen woning is nog maar gedurende 30 jaar aftrekbaar en moet in deze periode ook verplicht worden afgelost. Het oversluiten van een bestaande lening (bijvoorbeeld omdat de hypotheekrente lager is) zorgt er meestal voor dat sprake is van een nieuwe lening. Overleg dit dus goed met uw bank.

17. Belastingtip lening bij de familie

Als u een lening voor uw eigen woning hebt afgesloten bij uw familie, dan moet u deze lening apart melden bij de Belastingdienst. Dit moet u doen voordat u de aangifte Inkomstenbelasting 2020 indient. Doet u dit niet, dan loopt u het risico dat de betaalde hypotheekrente niet aftrekbaar is.

18. Belastingtip woning in aanbouw

Als u een stuk grond koopt om een nieuwe woning op te bouwen, dan is de betaalde hypotheekrente gewoon aftrekbaar (ook al is formeel nog geen sprake van een eigen woning). De Belastingdienst denkt hier soms anders over, maar u heeft de rechters in Nederland aan uw kant. U moet dan wel de grond hebben gekocht en binnen een redelijke termijn beginnen met bouwen van uw nieuwe eigen woning.

19. Doe niet direct aangifte

Vanaf 1 maart kun je de aangifte indienen. De belastingdienst ontdekt in de eerste 2 weken nog diverse fouten in de software. Doe de aangifte dus niet voor 15 maart.  De aangifte kan via de website of een app worden ingediend.

20. Reiskosten aftrekbaar

ALs u met het openbaar vervoer reist dan mag je de reiskosten aftrekken van het inkomen. De aftrek is afhankelijk van de afstand en het aantal dagen dat u met het openbaar vervoer reist. Maximaal mag er zo'n € 2.000 worden afgetrokken. Woon je op minder dan 10 kilometer van je werk dan zijn reiskosten niet aftrekbaar. De vergoeding van je werkgever moet je in mindering brengen op je reiskosten.

21. Crypto munten

Bitcoins en cryptomunten (en kasgeld) moet in de aangifte inkomstenbelasting worden opgenomen. Dit is dan de waarde per 1 januari

22. Buitenlandse bankrekeningen en buitenlands vermogen

De belastingdienst wordt geïnformeerd over buitenlands vermogen (bankrekening / woning) en dit staat steeds vaker in de vooraf ingevulde aangifte inkomstenbelasting. Als u problemen verwacht neem dan eens contact op met een specialist in het kader van de inkeerregeling.

23. Alimentatie afkopen

De belastingaftrek zal de komende jaren dalen van 49,5% tot 37,8%. Het is dus fiscaal voordelig om alimentatie af te kopen.

24. Studieschuld in box 3

De studieschuld mag je opnemen in box 3, de schuld moet wel hoger zijn dan € 3.000  

25. Overige vragen en opmerkingen aangifte inkomstenbelasting

Wanneer aangifte doen? Voor 1 april dan krijg je voor 1 juli de teruggave . Formeel moet de aangifte voor 1 mei worden ingediend


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte