Aftrekposten top 14

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
02-07-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Aftrekposten top 14

Het aantal aftrekposten in de aangifte Inkomstenbelasting is beperkt. Er zijn er echter nog voldoende en sommige worden te vaak vergeten. In dit artikel  een aantal aftrekposten.

Top aftrekposten

 1. Woning in buitenland: de woning moet u aangeven in box 3. U moet feitelijk belasting betalen over de woning in het land waar de woning is gelegen. In Nederland krijgt u aftrek ter voorkoming van dubbele belastingen. U moet hiertoe het vakje in uw aangifte aanvinken en tevens aangeven of dit box 1 of box 3 vermogen betreft.
 2. Tijdig aangifte doen: doet u tijdig aangifte. Lukt dit niet, vraag dan uitstel.
 3. Eigen woning in Nederland: de hypotheekrente en diverse overige kosten zijn aftrekbaar. De lening moet wel zijn aangegaan voor de eigen woning, onderhoud of verbetering. U moet aannemelijk maken dat u de kosten heeft gemaakt en heeft betaald.
 4. Giften: giften aan de kerk, goede doelen, etc. zijn aftrekbaar. Er geldt een drempel van 1% van uw inkomen met een minimum van € 60. Maximaal is 10% van uw drempelinkomen aftrekbaar. Als u via de notaris een gift voor 5 jaar laat vastleggen, is de hele gift aftrekbaar, zonder drempel!
 5. Ziektekosten hulpmiddelen: deze zijn vaak aftrekbaar, mits u ze medisch nodig heeft. Een overzicht van de zorgkosten 2020 en hun fiscale behandeling vindt u hier.
 6. Ziektekostenvervoer: de vervoerskosten naar een arts of behandelaar zijn aftrekbaar. Het betreft hier de werkelijke kosten, ook bij eigen vervoer. Parkeerkosten zijn ook aftrekbaar. Als u met een eigen auto hebt gereden, is dus niet € 0,19 per kilometer aftrekbaar, maar de werkelijke kosten van uw auto per kilometer (kijk hiervoor op het internet, bijvoorbeeld op de site van de ANWB).
 7. Lijfrente: premies voor een lijfrente of ANW hiaatverzekering  zijn aftrekbaar als u een pensioentekort heeft.
 8. Reiskosten werk: reist u met uw auto of fiets naar uw werk, dan zijn de kosten niet aftrekbaar. Uw werkgever mag deze wel belastingvrij vergoeden (€ 0,19 per kilometer). Reist u op 1 dag per week (of 40 keer per jaar) met het openbaar vervoer naar uw werk (tenminste 10 kilometer enkele reisafstand), dan kunt u een bedrag in uw aangifte aftrekken. U moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. De tabel staat in het aangifteprogramma.
 9. Studiekosten: studiekosten om uw plek op de arbeidsmarkt te verbeteren zijn aftrekbaar. De drempel bedraagt € 250. Welke kosten aftrekbaar? Lees dit artikel.
 10. Alimentatie: betaalde partneralimentatie is aftrekbaar op het moment dat u deze heeft betaald.
 11. Afkoop alimentatie: een afkoopsom voor partneralimentatie is alleen aftrekbaar als u reeds gescheiden was. Als deze eerder wordt betaald, is de betaling niet aftrekbaar.
 12. Ziektekosten dieet: een dieet op advies van uw arts is aftrekbaar.
 13. Ziektekosten kleding en beddengoed: mensen met een handicap, huidziekte, incontinentie, etc. die hierdoor extra kosten moeten maken, kunnen dit aftrekken. Er is € 300 aftrekbaar. Zijn de kosten (aantoonbaar) veel hoger, dan is € 750 aftrekbaar. De ziekte moet dan wel langer dan 12 maanden duren.
 14. Middeling: schommelt uw inkomen, overweeg dan de toepassing van de middelingsregeling.

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte