Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
01-07-2020
Zakelijk Prive Modellen Fiscale adviesdossiers

Stel hier uw vraag!

Voornaam en achternaam *
Bedrijfsnaam
Uw woonplaats
Telefoon *

Aftrekpost aangifte inkomstenbelasting 

Er zijn steeds minder kosten aftrekbaar in uw aangifte inkomstenbelasting . In dit artikel een kort en bondig overzicht van de mogelijke aftrekposten.

1. Hypotheekrente eigen woning

De hypotheekrente op uw eigen woning is aftrekbaar, voor een overzicht van alle aftrekposten kunt u hier kijken. U moet een percentage van de WOZ-waarde (meestal 0,75% van de WOZ-waarde per 1 januari 2014) in uw aangifte inkomstenbelasting 2015 aangeven als inkomen.

Tip

Betaal in 2015 hypotheekrente vooruit voor 2016. U mag maximaal 6 maanden vooruit betalen. Dit heeft zin als uw inkomen in 2015 hoger is dan in 2016.

2. Lijfrentepremies

Als u een pensioentekort heeft, kunt u een lijfrente aankopen. De premie is aftrekbaar maar een berekening is van belang. Een pensioentekort ontstaat door overuren, bonussen, auto van de zaak of pensioenbreuken. Een lijfrente kunt u via een spaarpot bij een verzekeraar of bank (banksparen) opbouwen. Voordelen voor banksparen zijn: lagere kosten en het vermogen blijft een bezitting bij uw overlijden. Laat u wel een berekening maken of de premie voor u aftrekbaar is. Het voordeel van een lijfrente kan zijn dat u uw inkomen kunt verlagen, waardoor u wellicht aanspraak kunt maken op toeslagen.

3. Ziektekosten

Ziektekosten zijn minder snel aftrekbaar in uw aangifte inkomstenbelasting 2015. De mogelijkheden zijn beperkt, edoch de drempel is ook sterk verlaagd. De kosten zijn pas aftrekbaar als u deze ook echt heeft betaald en hiervoor dus geen vergoeding heeft ontvangen.

Tip ziektekosten

 1. Ziektekosten van uzelf, uw partner of andere personen die bij u wonen (zoals kinderen tot 27 jaar, broers, zussen, ouders, etc.) zijn aftrekbaar.
 2. De aftrekbare kosten zijn: geneesmiddelen, medicijnen, hulpmiddelen, aanpassingen in uw woning, vervoer, dieetkosten, gezinshulp, extra kosten voor kleding en beddengoed en reiskosten voor ziekenbezoek. De kosten moeten wel op medisch voorschrift worden gemaakt.

Drempel ziektekosten 2015

 1. Uw inkomen is lager dan € 7.525: de drempel is € 127
 2. Uw inkomen is onder € 39.975: de drempel is 1,65% van uw inkomen.
 3. Uw inkomen is boven € 39.975: de drempel is 5,75% van uw inkomen plus € 659. 

4. Giften

De drempel voor de aftrek van giften is 1% van uw inkomen met een minimum van € 60 per jaar. Maximaal mag u 10% van uw drempelinkomen als giftenaftrekpost opgeven. Voor extra informatie hierover kijk hier.

5. Alimentatie

Als u gescheiden bent, moet u wellicht alimentatie betalen. De in 2015 daadwerkelijk betaalde partneralimentatie is aftrekbaar. Kinderalimentatie is niet aftrekbaar. De schuld kunt u wel in box 3 opnemen, tot 2017.

6. Studiekosten

Studiekosten zijn boven een drempel van € 250 aftrekbaar in uw aangifte inkomstenbelasting. Maximaal mag u € 15.000 per jaar aftrekken.

Er gelden een paar voorwaarden, deze zijn:

 • studiekosten voor u of uw partner;
 • het moet om studiekosten voor een beroep gaan, dus niet om een hobby;
 • de kosten voor de opleiding, vakliteratuur, boeken, schriften,
 • computers zijn niet meer aftrekbaar sinds 2013;
 • bewaar betalingsbewijzen;
 • u mag geen recht hebben op studiefinanciering;
 • reiskosten en kosten voor de studeerkamer mag u niet aftrekken.

7. Kosten kinderen

Deze aftrekpost is per 2015 komen te vervallen. Deze aftrekpost komt meestal voor als u kinderalimentatie heeft betaald. De voorwaarden:

 • uw kind is jonger dan 30 jaar;
 • uw bijdrage aan uw kind bedroeg meer dan € 408 per kwartaal;
 • uw kind heeft zelf niet voldoende inkomen / vermogen en heeft uw geld absoluut nodig voor het levensonderhoud;
 • u heeft geen kinderbijslag gehad voor uw kind;
 • uw kind had geen studiefinanciering of andere tegemoetkoming.

Tip: wat is aftrekbaar?

 • Van 0 - 5 jaar: € 290 per kwartaal.
 • Van 6 - 12 jaar: € 350 per kwartaal.
 • Van 12 - 18 jaar: € 410 per kwartaal.
 • Van 18 - 30 jaar: € 350 per kwartaal.


Aangifte door expert vanaf € 75 !

Vraag offerte voor aangifte bij u thuis

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.

>
>
>
>