Zakelijk Prive Modellen Fiscale adviesdossiers

Stel hier uw vraag!

Volledige naam *
Bedrijfsnaam
Telefoon *
7 + 8 =

Geldlening binnen familie

De banken lenen steeds lastiger geld uit. Het gevolg hiervan is dat mensen op zoek gaan naar andere mogelijkheden. Mede omdat de rente op spaarrekeningen ook laag is, wordt steeds vaker geld binnen een familie geleend. Nog te vaak worden hierbij geen schriftelijke afspraken gemaakt. Dit levert vaak problemen op als de rente of aflossing niet wordt betaald. Uiteindelijk zal de schuldeiser dan de rechter moeten inschakelen met alle gevolgen van dien.

Geld lenen

Als u geld aan iemand leent, moet u dit vastleggen (voorbeeld leningsovereenkomst, lees hier). U kunt hiertoe zelf een leningsovereenkomst opstellen. Hiervoor kunt u het model op deze site gebruiken. Het is dan wel verstandig om de leningsovereenkomst (gratis) te laten registreren bij de Belastingdienst. Als de bedragen hoger zijn dan € 10.000, is het verstandig om de overeenkomst in een notariële akte vast te leggen. De redenen hiervoor zijn:

  • notariële akte levert een executoriale titel op (eenvoudiger geld innen via deurwaarder);
  • notaris kan de fiscale en juridische merites beoordelen;
  • een notariële akte is een beter bewijs (en kan niet zoek raken);
  • het staat vast dat de partijen "bestaan" en dat de handtekeningen "echt" zijn;
  • u kunt bijvoorbeeld een zekerheidsrecht vestigen (hypotheekrecht of pandrecht).

Zekerheden bij lening binnen familie

Het is verstandig om een zekerheidsrecht te hebben als schuldeiser. Naast het feit dat de Belastingdienst dit in voorkomende situatie kan eisen (zakelijke lening), is het ook prettig als u zekerheid heeft op het moment dat de lening niet wordt terugbetaald of niet kan worden terugbetaald. Als u bijvoorbeeld een lening verstrekt voor de aankoop van een woning of een bouwkavel, dan kunt u bij niet betalen de woning of de grond verkopen. U heeft voorrang boven andere schuldeisers. Een hypotheek moet via de notaris worden geregeld en bij het kadaster worden ingeschreven.


meer informatie over Geldlening binnen familie

Samengevat:

>
>
>
>