Goud en belastingen

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
03-09-2015
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Goud en belastingen

Beleggen in goud komt steeds meer voor. Het is qua waarde redelijk veilig, maar qua veiligheid natuurlijk niet altijd. Ook goud moet u aangeven in box 3. Dit geldt niet als het persoonlijke sierraden zijn.

Beleggen in goud

In onzekere tijden beleggen steeds meer mensen in goud. Het levert geen inkomen op, het rendement moet dus komen uit een stijging van de goudprijs. Hoe gaat u in goud beleggen?

  1. Gouden bankrekening: op de bankrekening staat geen geld, maar goudcertificaten. Stijgt de goudprijs, dan stijgt uw bankrekening mee (in euro's). Er wordt geen rente over de waarde vergoed. De rekening valt niet onder de garantieregeling van de overheid (depositogarantiestelsel). Sommige banken hebben de tegenwaarde in een aparte B.V. of stichting ondergebracht, hierdoor blijft dit in stand als de bank zou omvallen.
  2. Certificaten in goud: u koopt een belegging met een tegenwaarde in goud. Dit lijkt op ad 1. Onder meer de ABN AMRO geeft verschillende certificaten uit. De ING heeft de Goud Garant Note. U krijgt minimaal een groot deel van uw inleg terug, de bank belegt in goudindex..
  3. Goud tracker: een voorbeeld hiervan is de SPDR Gold Shares. Dit fonds koopt voor u goud en dit wordt opgeslagen in de kluis van een bank.
  4. Goud beleggen: u kunt ook beleggen in goudmijnen. U loopt dan wel andere bedrijfsrisico's (er ligt weinig goud, staking, onrust in het land of bij het bedrijf). Er zijn ook fondsen die in diverse betere goudmijnen beleggen.
  5. Fysiek goud: u kunt goud kopen bij de Hollandsche Bank Unie (onderdeel van de ABN AMRO). U kunt ook goud kopen via het internet, zoals op www.amsterdamgold.com. Ik zou het goud wel zelf ophalen en aldaar betalen, versturen via verzekerde post kan ook.

Conclusie beleggen in goud

Beleggen in goud is best verstandig. Het rendement is afhankelijk van de goudprijs, edoch in combinatie met andere beleggingen geeft het wel zekerheid. Het goud moet u als vermogen opgeven in box 3, tenzij het goud wordt ondergebracht in sierraden voor privédoeleinden.


Meer weten van goud en belastingen

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte