Peildatum box 3

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
22-11-2014
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Peildatum box 3

Sinds 2011 is de wet aangepast. De peildatum voor box 3 vermogen was het gemiddelde van uw vermogen per 1 januari en 31 december. Op dit moment wordt alleen gekeken naar het vermogen per 1 januari van het jaar. Geen gemiddelde meer derhalve.

Door aankopen te doen vóór 1 januari, kunt u uw vermogen verlagen en bent u minder box 3 heffing verschuldigd. Daarnaast moet u de verkoop van box 1 vermogen (eigen woning, lijfrente) of box 2 (aanmerkelijk belang aandelen) uitstellen tot na 1 januari.

Uitspraak rechter

De rechter (Hof Den Bosch 15 juli 2010) heeft een aardige uitspraak gedaan over iemand die de oudejaarsloterij won. De winnaar won de prijs net vóór de jaarwisseling en kreeg zijn geld in januari (ongeveer € 20 miljoen). De rechter en de Belastingdienst vinden dat de prijs tot het vermogen per 31 december behoort, ook al stond het geld toen nog niet op de bankrekening. Onder de nieuwe regeling zou het vermogen nog niet 2011, maar wel in 2012 meegerekend worden.

Buitenlands belastingplichtig en box 3

Als u in het buitenland woont en in Nederland een vakantiewoning koopt, moet u hierover in Nederland belasting betalen. Dit lijkt een beetje op het hierna te noemen onderdeel immigratie. De persoon is over het hele jaar geen box 3 heffing in Nederland verschuldigd. Het heeft dus zin om een vakantiewoning na 1 januari te kopen. Als u emigreert en vermogen in Nederland houdt, geldt dezelfde voordelige regeling.

Emigratie en box 3

Als u emigreert (of immigreert), wordt het vermogen naar tijdsgelang meegenomen in uw aangifte, gedeelten van een kalendermaand worden niet meegenomen. Het heeft dus geen zin om uw emigratiedatum te plannen.

Immigratie en box 3

Als u na 1 januari in Nederland gaat wonen, dan wordt uitgegaan van het vermogen op 1 januari in het jaar van immigratie. Dit vermogen wordt vervolgens tijdsevenredig berekend, u zult dus niet teveel betalen.

Belastingtip

Als uw vermogen in een jaar substantieel stijgt, vraag dan om een voorlopige aanslag inkomstenbelasting. Doordat u de voorlopige aanslag voldoet, daalt uw box 3 vermogen, daarnaast voorkomt u dure heffingsrente.


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte