Kosten sportschool / fitness fiscaal aftrekbaar?

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
05-01-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Kosten sportschool / fitness fiscaal aftrekbaar?

U bent ondernemer (of ZZP'er) en gaat - wellicht i.v.m. uw werk of lichamelijke klachten - naar de sportschool. Zijn de kosten aftrekbaar?

Fitness is zakelijk, maar toch niet

Ondernemers moeten sporten om fit te blijven. Wanneer zijn de kosten aftrekbaar?

  1. ZZP'er of eenmanszaak zonder personeel: de kosten zijn niet aftrekbaar. Er is geen sprake van bedrijfsfitness (ook al zou de sportschool dit zo op de factuur zetten).
  2. Eenmanszaak of VOF met personeel: kosten voor bedrijfsfitness voor werknemers kunnen soms belastingvrij worden vergoed (kosten zijn dan aftrekbaar). Als fitness bij de werkgever (bijvoorbeeld in de kelder) heeft plaatsgevonden, zijn de kosten aftrekbaar voor de onderneming resp. mogen deze belastingvrij worden vergoed aan de werknemer. Als de werkgever een fitnesscentrum aanwijst waar iedereen mag sporten, zijn deze kosten aftrekbaar resp. kunnen belastingvrij worden vergoed. Voorwaarde is wel dat alle werknemers gebruik mogen maken van de regeling (90%). Of ze daadwerkelijk meedoen, is niet relevant.

Wat uiteraard wel van belang is, is dat u de periodieke kosten van bedrijfsfitness op de juiste manier verwerkt in uw administratie. Het zorgvuldig bijhouden van kosten is belangrijk om de belastbare winst zo laag mogelijk te houden. Natuurlijk kunt u hiervoor een Excel-formulier gebruiken, maar de meest praktische en betrouwbare manier om kosten voor bedrijfsfitness te verwerken, is het gebruik van online boekhoudssoftware. Hiermee bent u er zeker van dat alle aftrekbare kosten tijdig en compleet worden opgevoerd. Enkele pakketten die wij geschikt vinden zijn:

 

Werkkostenregeling (tot 2015) en sportschool / bedrijfsfitness

Onder de werkkostenregeling is bedrijfsfitness of de kosten voor de sportschool eenvoudiger te vergoeden. Een overeenkomst tussen de werkgever en de sportschool is niet meer nodig. De werknemer mag dus zelf een fitnesscentrum / sportschool uitzoeken en de kosten door de werkgever laten betalen. De werkgever mag de kosten verrekenen met het bruto loon van de werknemer. De kosten mogen ook binnen de vrije ruimte worden vergoed.

Andere interessante artikelen voor ondernemers

Lees ook: Studiekosten aftrekbaar 2015
Lees ook: Meewerkaftrek 2015 (meewerkbeloning partner)


Kosten sportschool/fitness aftrekbaar

Terug
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte