Elektrische auto en fiscus

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
17-02-2016
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Elektrische auto en fiscus

De elektrische auto is in opkomst. In dit artikel, kort en bondig, een overzicht van de fiscale mogelijkheden en voordelen.

Plannen 2016 en 2017

In 2017 gaat de bijtelling voor hybride auto's van 4%/7% naar 22%. In 2016 wordt het tarief verhoogd tot 15%

Voordelen werknemer of particulier

Geen bijtelling

Als de auto zakelijk wordt gekocht, krijgt u geen bijtelling voor het privégebruik. Door deze fiscale maatregel is het voor werknemers interessant om te kiezen voor een elektrische auto van de zaak. De maatregel duurt tot en met 2014, of de maatregel daarna wordt voortgezet is nog niet bekend.

Geen BPM

Er wordt tot en met 2018 geen BPM berekend over de aankoop van de elektrische auto. Naar verwachting komt er daarna ook geen BPM meer over de aankoop, dan zou namelijk de kilometerheffing worden ingevoerd.

Geen motorrijtuigenbelasting

Als u een elektrische auto rijdt, hoeft u geen motorrijtuigenbelasting te betalen. In sommige gevallen moet u nog wel iets betalen, dit zal afhangen van de specificatie van uw elektrische auto (de CO2 uitstoot).

Voordelen werkgever

De werkgever heeft diverse voordelen bij een auto van de zaak:

  1. lagere brandstofkosten;
  2. geen BPM bij aankoop van de auto;
  3. willekeurige afschrijving van de aankoopwaarde in 2 jaar;
  4. kleinschaligheidsinvesteringsaftrek: dit zal een extra aftrekpost van ongeveer 20% van de aankoopwaarde kunnen opleveren;
  5. geen of beperkte motorrijtuigenbelasting;
  6. VAMIL regeling en Milieu-investeringsaftrek: voor sommige elektrische auto's geldt nog een extra voordeel, de VAMIL regeling, laat u hierover adviseren.

Meer weten van elektrische auto en fiscus

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte