Zakelijk Prive Modellen Fiscale adviesdossiers

Stel hier uw vraag!

Volledige naam *
Bedrijfsnaam
Telefoon *
1 + 4 =

Bedrijfspand en omzetbelasting

Als u een bedrijfspand koopt of laat bouwen, krijgt u waarschijnlijk te maken met omzetbelasting, de BTW. Koopt u een bedrijfspand dat nog nieuw is of minder dan 2 jaar daarvoor in gebruik is genomen, moet u wel BTW betalen. Bij de koop van een bouwterrein moet u altijd BTW betalen.

De levering van een bedrijfspand dat langer dan 2 jaar geleden in gebruik is genomen, is vrijgesteld van BTW.

Vrijgesteld pand en toch BTW

Koopt u een bedrijfspand op de normale wijze (geen BTW en gewoon overdrachtsbelasting), dan kunt u samen met de verkoper ervoor kiezen om de transactie met BTW te laten plaatsvinden. Dit kan enkel als u (de koper) de BTW kunt verrekenen, dit voor tenminste 90%. U moet het bedrijfspand dan voor minimaal 90% voor belaste prestaties gaan gebruiken (sommige branches 70%, maar dit zijn echte uitzonderingen).

Leegstaand bedrijfspand en omzetbelasting

Veel kantoorgebouwen staan leeg. Is de BTW op bijvoorbeeld de nieuwbouw of het onderhoud nu verrekenbaar of niet? De BTW is verrekenbaar als een bedrijfspand voor BTW-belaste prestaties wordt gebruikt. Wordt een bedrijfspand gehuurd of gebruikt door een bank, verzekeraar of overheidsinstantie, dan is de BTW niet verrekenbaar. Voor de BTW kijk je dus naar de daadwerkelijke activiteit en / of het gebruik. Bij leegstand is er geen gebruik, en nu?

De Belastingdienst stelt soms dat voor de verrekening / herziening van BTW bij een leegstaand pand moet worden gekeken naar het gebruik voorafgaand aan de leegstand. Had u voordien een bank als huurder, dan is de BTW niet meer verrekenbaar, resp. soms moet u reeds verrekende BTW gaan terugbetalen. Een BTW-specialist zal dan al snel roepen dat dit in strijd is met het neutraliteitsbeginsel in de BTW, dit is ook zo. Bij leegstand is er gewoon sprake van een (fictief) BTW-belaste verhuur. Heeft u problemen, vraag dan via deze site een offerte op bij een BTW-specialist / fiscaal jurist.


Meer weten van bedrijfspand en omzetbelasting


>
>
>
>