Afwaardering goodwill

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
10-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Afwaardering goodwill

Waardeer gekochte goodwill af ten laste van uw winst.

Waardering goodwill

Sinds 2007 (artikel 3.30 IB) moet u goodwill in 10 jaar (10% per jaar) afschrijven. De economisch gunstige jaren liggen even achter ons en in slechte tijden kan blijken dat u voor een gekocht bedrijf teveel heeft betaald. Afwaardering van goodwill op lagere bedrijfswaarde is echter toegestaan (mits duurzame waardedaling), hiermee kunt u goodwill sneller ten laste van uw winst brengen. U kunt dit alleen toepassen als de winstgevendheid van de gekochte goodwill tegenvalt. U komt hier achter door de berekening van destijds te actualiseren met de huidige informatie.

Afwaardering goodwill bij koop activa of aandelen

Als u aandelen heeft gekocht, komt de goodwill tot uitdrukking in de prijs van de aandelen, afwaardering is dan niet mogelijk. Afschrijving is enkel mogelijk als u activa heeft gekocht.

IFRS-regels en goodwill

De regels voor de IFRS stellen dat goodwill kan worden afgewaardeerd. De waardering moet plaatsvinden volgens de zogenaamde impairment test. Vorenstaande wil zeggen dat beoordeeld moet worden of de op de balans opgenomen goodwill nog ten minste een waarde heeft gelijk aan de boekwaarde. Dit kan onder meer beoordeeld worden met behulp van de discounted cash flow methode of de waardering bij de aankoop. De regels van de IFRS gelden in principe voor beursgenoteerde bedrijven, andere bedrijven mogen deze toepassen. Andere bedrijven (zoals het MKB) mogen er dus ook voor kiezen om goodwill commercieel niet af te schrijven (betere vermogenspositie richting de bank) en fiscaal wel.

Belastingtip overname

Als u een bedrijf koopt, is het wellicht te overwegen om meer waarde toe te rekenen aan goodwill in plaats van aan het bedrijfspand. Goodwill kunt u wellicht sneller afschrijven dan een bedrijfspand. Daarnaast kan dit - binnen de juiste marges - een besparing aan overdrachtsbelasting opleveren.

In de betere boekhoudprogramma's kunt u de goodwill en de afschrijvingen eenvoudig boeken en een overzicht opvragen. Het boekhoudprogramma rekent vaak zelf de afschrijvingen uit en boekt deze automatisch. Enkele voorbeelden van geschikte pakketten vindt u hieronder:

 


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte