Zakelijk Prive Modellen Fiscale adviesdossiers

Stel hier uw vraag!

Volledige naam *
Bedrijfsnaam
Telefoon *
8 + 9 =

Borgstelling en DGA

Als uw B.V. een krediet bij de bank heeft aangevraagd, is het mogelijk dat de DGA zich in privé moest borgstellen. Zorg voor een goede en zakelijke borgstellingsovereenkomst en betaal jaarlijks een borgtochtprovisie uit. Als de bank u als DGA ooit aansprakelijk zou stellen, kunt u dit bedrag in mindering brengen op uw box 1 inkomen.

Als de B.V. de verplichtingen van de lening niet kan nakomen, wordt u in privé aangesproken. U moet dan betalen en voldoet hiermee de schuld van de B.V. U krijgt dan een zogenaamde regresvordering op de B.V. Het voordeel voor u is dat de vordering zal kunnen worden afgewaardeerd ten laste van uw box 1 inkomen. Mogelijk te ontvangen rente van de B.V. moet u echter aangeven in box 1.

Conclusie van bovenstaande is dat, als u privé wordt aangesproken, u een maximaal netto belastingvoordeel heeft van 52% van de schuld waarvoor u wordt aangesproken. U kunt met de Belastingdienst wel discussie krijgen over de waarde van de vordering in box 1, laat u hiervoor bijstaan door een fiscaal jurist.

Contactpersoon

Dit artikel is geschreven door de heer mr. Dennis J.B. Jongbloed, bij vragen kunt u hem e-mailen.


meer informatie over Borgstelling en DGA

Samengevat:

>
>
>
>