Thuiswerken op fiscaal slimme manier? Vraag eens naar de mogelijkheden

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
03-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Huurwoning op de zaak

Laat uw onderneming de huurwoning huren, hierdoor zijn voor ondernemers een groot deel van de kosten aftrekbaar. Dit werkt niet altijd.

Toelichting kosten huurwoning aftrekbaar

Een ondernemer of ZZP'er met een huurwoning kan een behoorlijke aftrekpost ten laste van de winst brengen. Volgens de Rechtbank Arnhem mag een deel van de huur (deel van het huurhuis dat ten behoeve van de onderneming wordt gebruikt) ten laste van de winst worden gebracht. Ook de hieraan gekoppelde kosten mogen ten laste van de winst worden gebracht. Het is wel van belang dat het een zelfstandige werkruimte betreft. In dit artikel een tweetal uitspraken van rechters.

Rechter en werkkamer in huurwoning

In deze zaak gebruikte een ZZP'er ongeveer 25% van de huurwoning voor zijn bedrijf. Er werd dus ook 25% van de kosten in mindering gebracht op de winst. De Belastingdienst was het hier niet mee eens omdat de zelfstandigheid van de bedrijfsruimte (eigen toilet en ingang) ontbrak. De rechter was het met de inspecteur eens, edoch stelde ook dat het huurrecht van de woning tot het ondernemingsvermogen kan worden gerekend. De volledige huur was aftrekbaar van de winst en er moest een correctie worden aangegeven voor het privégebruik (zijnde 1,45% van de WOZ-waarde).

In een uitspraak van het Gerechtshof Den Bosch uit 2007 is door het Gerechtshof vastgesteld dat huurders en eigenaren gelijk moeten worden behandeld. Tegen de uitspraak is cassatie ingesteld door de staatssecretaris, de Hoge Raad heeft in een niet gepubliceerde uitspraak (26 juni 2009), het cassatieberoep ongegrond verklaard.

In een procedure bij het Gerechtshof Arnhem (18 maart 2014) ging het mis voor de ondernemer. Henk huurde een woning en de huur wordt door de onderneming betaald. De zolder wordt prive door Henk gebruikt (dit deel van de huur wordt ook prive voldaan). De rechter stelt dat Henk niet aannemelijk heeft gemaakt dat sprake is van een zelfstandige werkruimte. Wonen en werken loopt volledig in elkaar over binnen het huis van Henk. De uiterlijke kenmerken van de huurwoning (bankstel etc.) helpt Henk ook niet echt. De Hoge Raad doet de zaak eenvoudig af (met beroep op 80a RO). Er is echter ook positief nieuws, in een uitspraak van de Hoge Raad (12 augustus 2016 ECLI NL HR 2016 1899)

Bron: Rechtbank Arnhem, 17-12-2009, nr. 08/2519 en 08/2636 en Gerechtshof Den Bosch, 28-6-2007 (rolnummer 06/00203).

Offerte voor uw aangifte inkomstenbelasting?


Meer weten van huurwoning op de zaak

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte