Zakelijk Prive Modellen Fiscale adviesdossiers

Stel hier uw vraag!

Volledige naam *
Bedrijfsnaam
Telefoon *
1 + 6 =

MKB-winstvrijstelling

Om het tarief tussen de B.V. en natuurlijke persoon een beetje gelijk te trekken, is een deel van de winst binnen de eenmanszaak, VOF of maatschap vrijgesteld. Voor ondernemers geldt de zogenaamde MKB Winstvrijstelling, over een percentage van de winst (na aftrek zelfstandigenaftrek, startersaftrek en fiscale oudedagsreserve)  hoeft u geen belasting te betalen.

  • MKB Winstvrijstelling 2010: 10,5%
  • MKB Winstvrijstelling 2011: 12%
  • MKB Winstvrijstelling 2012: 12%
  • MKB Winstvrijstelling 2013: 14%
  • MKB Winstvrijstelling 2014: 14%
  • MKB Winstvrijstelling 2015: 14%

Eisen MKB Winstvrijstelling

U moet ondernemer zijn, u hoeft niet te voldoen aan het urencriterium (ondernemersaftrek).

Noot

Als de onderneming (eenmanszaak) wordt ingebracht in een B.V., dan komt de MKB-winstvrijstelling te vervallen (vanaf moment dat de onderneming voor rekening van de B.V. wordt gedreven), tenminste dit wordt gesteld door de Rechtbank Breda (29 juni 2011 nummer 10.5317). De MKB-winstvrijstelling kan hiermee niet worden toegepast op de vrijval van de fiscale oudedagsreserve / stakingswinst. Deze uitspraak ligt niet in lijn met doel en strekking van de wet. In voorkomende gevallen adviseren wij u een fiscaal jurist te raadplegen. Algemene lijn is dat de MKB Winstvrijstelling ook zal gelden voor stakingswinsten.

Een oplossing kan zijn om de fiscale oudedagsreserve in het jaar voor de inbreng in de B.V. te laten vrijvallen, vervolgens wordt er een lijfrente in het jaar van inbreng bedongen (binnen 6 maanden).

Andere interessante artikelen voor ondernemers

Lees ook: Belastingtips ondernemers


meer informatie over MKB-winstvrijstelling

Samengevat:

>
>
>
>