Werkruimte thuis voor ondernemer

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
03-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Werkruimte thuis voor ondernemer

Een ondernemer die thuis een werkruimte heeft, kan feitelijk onder 3 situaties vallen:

  1. De woning is verplicht ondernemingsvermogen.
  2. De woning is keuzevermogen of privévermogen.
  3. Er is sprake van een werkkamer of garage.

Kwalificeert de ruimte?

Een kwalificerende werkruimte is bijvoorbeeld een garage. Deze heeft een eigen toegang, toilet en kan ook apart aan een derde worden verhuurd. Als de ruimte op de zolder is gelegen, kwalificeert de ruimte meestal niet.

De woning is ondernemingsvermogen

De woning wordt grotendeels door uw bedrijf gebruikt en u woont er ook. Alle kosten van de woning kunt u in mindering brengen op de winst. U moet voor het privégebruik een forfait aangeven. Dit forfait kan op 2 manieren worden berekend:

  1. Kwalificerende bedrijfsruimte: forfait privégebruik over enkel privédeel.
  2. Niet-kwalificerende bedrijfsruimte: forfait privégebruik over gehele woning.

Ook zo tevreden over uw accountant? Vraag een vrijblijvende offerte

De woning is privévermogen

De woning valt in box 1, de normale eigenwoningregeling (huurwaardeforfait -/- hypotheekrente en kosten) is van toepassing. De werkruimte kunt u hier buiten laten, deze valt in box 3. Dit geldt enkel voor de kwalificerende ruimte en dus niet voor de zolderkamer. Hetgeen u in box 3 moet aangeven is ook aftrekbaar van de winst. Tevens mag u enkele extra kosten ten laste van de winst brengen. Hierbij kunt u denken aan:

  • energiekosten;
  • gemeentelijke en waterschapslasten;
  • klein onderhoud;
  • verzekeringen.

De verhouding die u moet aanhouden kan op basis van vierkante of kubieke meters.

Ook zo tevreden over uw accountant? Vraag eens een offerte !

Garage is ondernemingsvermogen

De werkruimte of garage kunt u apart aanmerken als bedrijfsruimte. Alle kosten zijn aftrekbaar en u hoeft geen ingewikkelde berekeningen te maken voor een privécorrectie, dit speelt dan namelijk niet. Waar u wel eens kritisch naar kunt kijken is, of bepaalde privékosten een zakelijk karakter hebben, bijvoorbeeld het tuinonderhoud, etc.

Het eigenwoningforfait is van toepassing op het deel zonder het ondernemingsvermogen.


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte