Ouderlijke boedelverdeling of wettelijke verdeling

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
30-04-2012
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Ouderlijke boedelverdeling of wettelijke verdeling

Als u geen testament heeft opgesteld, geldt sinds 2003 de wettelijke verdeling. Bij getrouwde ouders met 2 kinderen wil dit zeggen dat bij overlijden van vader alle bezittingen naar de moeder gaan. De kinderen krijgen dan hun erfdeel via een vordering op moeder. Deze is pas opeisbaar als moeder komt te overlijden.

Via een testament kunt u de wettelijke verdeling optimaliseren. Dit kan bijvoorbeeld via het opnemen van een renteclausule. Als er geen rente wordt vergoed, dienen deze voor de successie gewaardeerd te worden op de nominale waarde te verminderen met de waarde van het fictieve vruchtgebruik. Dit is bepaald in een arrest van de Hoge Raad op 11 juli 1989 (BNB 1989/260). De waardering kunt u in vinden in artikel 21 lid 10 SW en artikel 5 en 10 van het uitvoeringsbesluit.

Vragen en antwoorden ouderlijke boedelverdeling

Het ministerie heeft in een besluit diverse vragen beantwoord over de ouderlijke boedelverdeling. Dit besluit kunt u hier raadplegen.


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>
>

Belastingaangifte