Zakelijk Prive Modellen Fiscale adviesdossiers

Stel hier uw vraag!

Volledige naam *
Bedrijfsnaam
Telefoon *
1 + 4 =

Ongebruikelijk samenwerkingsverband

De ongebruikelijke samenwerking binnen een huisartsenpraktijk

Een speciale vorm van samenwerken is de man-vrouwfirma (of man-vrouw-VOF). U begint samen met uw partner of echtgenoot een onderneming. Voor een dergelijke samenwerking gelden de reguliere fiscale regels. Als u en uw partner / echtgenoot beiden voldoen aan de vereisten voor ondernemerschap, kunt u ook beiden gebruik maken van de ondernemersfaciliteiten.

Bij partners kan er echter wel sprake zijn van een ongebruikelijke samenwerking (artikel 3.6 lid 2 IB). Dat wil zeggen dat, als u niet elkaars partner zou zijn, een dergelijke samenwerking niet zou hebben bestaan. Dit is natuurlijk erg subjectief. Veel van dit soort samenwerkingen zien we binnen de medische sector.

Gevolgen ongebruikelijke samenwerking

De uren die worden besteed aan ondersteunende werkzaamheden tellen niet mee voor het urencriterium voor de ondernemersaftrek.

Procedure over ongebruikelijke samenwerking

Een echtgenote is als praktijkondersteuner werkzaam binnen een  huisartsenpraktijk. Ze verricht met name ondersteunende werkzaamheden. De rechter komt eraan te pas om duidelijkheid te geven over deze samenwerking. Wat speelt er:

  • Er is sprake van een maatschap (hoofdactiviteit: huisartsenpraktijk).
  • Mevrouw heeft recht op 30% van de winst.
  • Het is de bedoeling dat na het pensioen van de man de vrouw de praktijk overneemt met een nieuwe huisarts (wordt niet aannemelijk gemaakt).
  • De ondernemersfaciliteiten worden niet toegekend.
  • Urenstaten zijn achteraf opgesteld.

Bron ongebruikelijke samenwerking

Gerechtshof 's Hertogenbosch d.d. 26 juni 2014.


meer informatie over Ongebruikelijk samenwerkingsverband

Samengevat:

>
>
>
>