Medicus, goodwill en belastingen

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
07-06-2020
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Medicus, goodwill en belastingen

Huisartsen, specialisten, (para)medici, psychologen, tandartsen en pedagogen moeten vaak goodwill betalen bij de overname van een praktijk. De afschrijvingstermijn voor de goodwill voor medici bedraagt 10 jaar en dus 10% per jaar. Dit zal betekenen dat de medicus, huisarts of specialist het belastingvoordeel over een langere periode fiscaal moet terugverdienen. De financiering moet hierop worden afgestemd.

In het verleden was de afschrijvingstermijn 5 jaar, dus had u fiscaal een hogere afschrijving, waardoor u als medicus meer kon aflossen omdat u fiscaal een groter belastingvoordeel zou hebben.

Financiering en liquiditeitsproblemen

Door de nieuwe wetgeving kunnen er liquiditeitsproblemen ontstaan binnen de onderneming van de medicus, huisarts of specialist. Voor een apotheekhouder is het probleem vaak minder groot, omdat binnen deze branche de goodwill vaak al in 10 of 15 jaar wordt afgeschreven. U kunt met uw bancaire instelling een afspraak maken over een financiering waarbij minder snel wordt afgelost. Binnen mijn praktijk merk ik dat banken hier minder problemen mee hebben.

Voor informatie over dit onderwerp kunt u met ons contact opnemen. Een oriënterend gesprek bij ons op kantoor kan kosteloos plaatsvinden.


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte