Alimentatie dubbel aftrekbaar

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
25-10-2014
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Alimentatie dubbel aftrekbaar

Partneralimentatie en giften zijn dubbel aftrekbaar, aldus de Hoge Raad. Door een wetswijziging is dit komen te vervallen per 30 december 2009. U kunt de schuld nog wel opnemen per 1 januari 2009 en over belastingaanslagen die op dit moment nog niet definitief zijn vastgesteld.

Standpunt Belastingdienst

De Belastingdienst is van mening dat alimentatie niet als schuld in box 3 kan worden opgevoerd. De uitspraak van de Hoge Raad (d.d. 27 februari 2009, rolnummer 07/12914) ziet volgens de Belastingdienst niet op dit soort familierechtelijke verplichtingen. Hiertoe moest de Belastingdienst diep spitten in de jurisprudentie, men kwam uit bij een arrest van de Hoge Raad uit 1926 (14 april 1926, B3799). Op 27 februari 2009 heeft de minister op kamervragen ook zo'n beetje het zelfde aangegeven. Dit doet er feitelijk niet toe, immers de minister maakt geen wet in formele zin en geeft enkel zijn mening.

Tegen een uitspraak van de Rechtbank Breda (11 december 2009, AWB 08/5017) is sprongcassatie ingesteld. Verzoek de inspecteur om uw bezwaarschrift aan te houden totdat hierop is beslist. Wellicht is uw alimentatie dan wel dubbel aftrekbaar.


Jurisprudentie

De Hoge Raad, uitspraak 27 februari 2009

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte