Zakelijk Prive Modellen Fiscale adviesdossiers

Stel hier uw vraag!

Volledige naam *
Bedrijfsnaam
Telefoon *
1 + 10 =

Giften in aangifte inkomstenbelasting 2015

Geld geven aan goede doelen is goed voor dat doel. Als u € 40.000 zou verdienen en u per jaar € 400 aan goede doelen geeft, moet u er eens voor gaan zitten, wellicht is er dan nog een bedrag aftrekbaar. Indien u elk jaar aan dezelfde goede doelen geeft, is het verstandig om even met het goede doel te overleggen om uw gift om te zetten in een notariële gift. De meeste goede doelen hebben afspraken met notarissen.

Drempel

De drempel bedraagt 1% van uw drempelinkomen met een minimum van € 60 per jaar. De drempel kunt u voorkomen door een periodieke gift via een notaris te regelen. De maximale aftrek is 10% van uw drempelinkomen.

Voorwaarden aftrek

Er zijn voorwaarden verbonden aan deze aftrekpost, deze zijn:

  1. De gift moet zijn betaald aan een erkende ANBI instelling (Algemeen Nut Beogende Instelling). U kunt hier controleren of de instelling erkend is.
  2. U moet de gift kunnen aantonen, bijvoorbeeld via een bonnetje of bankafschrift.
  3. U moet meer geven dan de drempel.


Belastingtip

Stel u heeft voor een erkende instelling gewerkt en u mocht deze tijd in rekening brengen maar u heeft dit niet gedaan, deze kosten zijn dan aftrekbaar. Voor autokosten mag u een vast bedrag van 0,19 eurocent per kilometer rekenen.

Het is verdedigbaar om nog niet betaalde notariële giften op te nemen als schuld in uw aangifte Inkomstenbelasting. Dit enkel per 1 januari 2009 en niet per 31 december 2009,  dit laatste komt door een aangenomen wetswijziging.

meer informatie over Giften in aangifte inkomstenbelasting 2015

Samengevat:

>
>
>
>