Kinderalimentatie box 3 schuld

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
06-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Kinderalimentatie box 3 schuld

De aftrek van uitgaven voor kinderen is per 2015 komen te vervallen. Deze aftrek is ook komen te vervallen voor ouders die kinderalimentatie betaalden. De kinderalimentatie kunt u nog wel opnemen als box 3 schuld. Dit komt per 2017 te vervallen.

Kinderalimentatie en belastingen

De kinderalimentatie was nooit aftrekbaar. De betalende ouder kon wel gebruik maken van de aftrek wegens levensonderhoud van kinderen, de persoonsgebonden aftrek in box 1. Dit is per 1 januari 2015 komen te vervallen. In 2011 heeft de Hoge Raad aangegeven dat er in box 3 een schuld mocht worden opgenomen voor de kinderalimentatie die de betalende ouder na een echtscheiding moest betalen. De Belastingdienst heeft hier in 2012 vlot een einde aan gemaakt door de wet aan te passen. De wetsaanpassing is echter onjuist opgesteld, in box 3 worden alle verplichtingen die als persoonsgebonden aftrek zijn aan te merken uitgesloten als aftrekpost in box 3. Sinds 2015 is kinderalimentatie echter via deze route niet meer aftrekbaar.

De wetswijziging is doorgevoerd bij de Wet hervorming kindregelingen (WHK), en sindsdien is een aftrek van de kinderalimentatieschuld in box 3 dus weer mogelijk. Foutje bedankt .... dit was volgens de wetgever niet de bedoeling en een "slipje van de pen". Deze fout zal per 1 januari 2017 weer worden hersteld.

Conclusie kinderalimentatie en box 3

De schuld kan in 2015 en 2016 weer in uw aangifte worden opgenomen.


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte