Aangifte lastig? Hulp door erkende en ervaren belastingadviseur door heel Nederland?
Uw aangifte (eventueel bij u thuis) al vanaf € 95,-. Vraag vrijblijvende offerte aan

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
22-09-2020
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Verliesverrekening in de inkomstenbelasting

Uw verlies in de inkomstenbelasting kunt u verrekenen met uw inkomen uit de voorgaande 3 jaar en de komende 9 jaar.  

Toelichting verlies in box 1

Als u een negatief inkomen heeft, dan kunt u dit in eerste instantie in het jaar verrekenen. U kunt bijvoorbeeld negatief inkomen van de eigen woning (hypotheekrenteaftrek) verrekenen met uw inkomen uit dienstbetrekking of uw winst uit onderneming. Verliesverrekening met andere boxen is niet toegestaan. Verliezen uit 2020 worden in eerste instantie verrekend met positief inkomen in 2017, daarna in 2018 en 2019. Deze achterwaartse verliesverrekening vindt over het algemeen automatisch plaats. Als u nog verlies over heeft, dan kunt u dit met positief inkomen uit latere jaren verrekenen. De Inspecteur stelt het verlies in box 1 vast bij een (voor bezwaar vatbare) beschikking. Zonder beschikking kan een verlies niet worden verrekend, verzoek hier dus om. 

Aangifte laten verzorgen door expert?

Toelichting verlies in box 2

Verliezen in box 2, veelal door rente op een financiering van de aandelen, kunt u in principe niet verrekenen met positief inkomen in box 1. Als u geen aanmerkelijkbelangpositie meer heeft, kan het verlies ook buiten box 2 worden verrekend. De vereiste hiervoor is wel dat u of uw partner in het kalenderjaar en het vorige jaar geen aanmerkelijk belang meer heeft, ook niet in een andere rechtspersoon. Op uw verzoek wordt een nog niet verrekend verlies uit aanmerkelijk belang in dat geval omgezet in een belastingkorting. Zie voor een toelichting een besluit van het Ministerie van Financiën (MvF 4 september 2012, nr. BLKB2012/101M). Bij een verlies van een overleden persoon kan de partner het verlies direct verrekenen.


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte