Welke kosten van de auto mogen belastingvrij worden vergoed?

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
06-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Parkeerapp en belastingen

U heeft de parkeerbelastingen betaald met uw parkeer app en nu blijft deze informatie onjuist. Voor wiens rekening komt dit? Conclusie van de Hoge Raad " fout is voor rekening van de gemeente".

Rechtspraak over parkeerapp , onjuist tarief in parkeer app

Henk parkeert zijn auto in het mooie Tilburg. Op deze plek moet je een dagkaart kopen voor 16,50 euro. Henk ziet dit niet in zijn parkeer app en voldoet keurig - conform de app - 2,20 euro. Henk krijgt een naheffingsaanslag van de heffingsambtenaar. Dit is volgens de rechter terecht. De fout in de app komt echter in beginsel voor rekening van de heffingsambtenaar maar Henk had op de locatie moeten kijken naar de borden, aldus het Gerechtshof. Als de borden iets anders zeggen dan de app dan had er bij Henk een lampje moeten gaan branden. Henk heeft een onderzoeksplicht, aldus het Gerechtshof.

Henk gaat naar de hoogste rechter in Nederland, de Hoge Raad. Die is er vlot klaar mee. Niks onderzoeksplicht voor Henk. Als de gemeente een fout maakt bij de invoer van informatie dan moet deze fout voor rekening van de gemeente blijven. Henk mag afgaan op de informatie in zijn parkeer app. Als je op een locatie met je pin pas en een app kunt betalen hoef je niet langs alle borden te rennen om te kijken of dit allemaal gelijk is. Een dubbele check is dus niet nodig.

Rechter over parkeer app, late betaling

Piet parkeert zijn auto en heeft even geen verbinding met 4g, dus geen internet. Hij loopt naar een pizza restaurant om daar verbinding te krijgen met het internet, dit lukt en Piet voldoet het parkeergeld via zijn parkeer app. In de tussentijd krijgt hij een boete. En nu?

Naar het oordeel van de rechtbank was Piet ten tijde van het opleggen van de naheffingsaanslag bezig met het verrichten van onafgebroken uitvoeringshandelingen die nodig waren voor het voldoen van parkeerbelasting. Daarbij neemt de rechtbank in aanmerking dat de aanmelding slechts één minuut na het opleggen van de naheffingsaanslag is gedaan en dat ook met het doen van een digitale aanmelding enige tijd gemoeid is. Beroep is gegrond. Naheffingsaanslag parkeerbelasting in de prullenbak

Wel een boete gekregen en betaling via parkeer app

Via deze internetsite kun je gratis in bezwaar en beroep, niet in alle situaties

Bron parkeer app en belastingen

Hoge Raad d.d. 5 juni 2020 ECLI:NL:HR:2020:1014

Rechtbank Den Haag 9 augustus 2018

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.