Kantoor thuis in de garage

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
06-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Kantoor thuis in de garage

U koopt een nieuwe woning en u wilt uw kantoor in uw garage vestigen. Dit kan fiscaal best voordelig zijn, mits u met een paar dingen rekening houdt.

Van wie is de garage?

Is de garage van uw onderneming of van u privé? Voor ondernemers geldt dan de keuze tussen:

  • keuzevermogen;
  • verplicht ondernemingsvermogen.

Voor de B.V. is dit eenvoudiger. Als de garage op zakelijke gronden op naam van de B.V. staat, is de garage ook van de B.V. Als de garage een eigen ingang en voorzieningen (zoals toilet en wasbak) heeft, is het mogelijk de garage op de balans van de onderneming of de B.V. te zetten. In andere gevallen wordt dit lastig.

Fiscale gevolgen en mogelijkheden

Als u de garage op de balans van uw onderneming of B.V. kunt zetten, zijn alle kosten van de garage aftrekbaar als bedrijfskosten. Dit geldt ook voor verbouwingen, inrichting, gas, water, electra, etc.

Stel, u heeft een eigen woning en wenst de garage te verhuren aan uw partner, die (ook) ondernemer is. Er is een aantal fiscale zaken waar u dan rekening mee moet houden. Nadeel is dat bij verkoop van de garage de boekwinst belast is.

Omzetbelasting
De verhuur van onroerende zaken is in beginsel vrijgesteld van omzetbelasting. Indien gewenst kan, als de ondernemer voor meer dan 90% belaste activiteiten verricht, onder voorwaarden worden geopteerd voor belaste verhuur. Voordeel bij opteren voor belaste verhuur is, dat de verhuurder de BTW op de kosten van verhuur in aftrek kan brengen. 


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte