Zakelijk Prive Modellen Fiscale adviesdossiers

Stel hier uw vraag!

Volledige naam *
Bedrijfsnaam
Telefoon *

Kantoor thuis in de garage

U koopt een nieuwe woning en u wilt uw kantoor in uw garage vestigen. Dit kan fiscaal best voordelig zijn, mits u met een paar dingen rekening houdt.

Van wie is de garage?

Is de garage van uw onderneming of van u privé? Voor ondernemers geldt dan de keuze tussen:

  • keuzevermogen;
  • verplicht ondernemingsvermogen.

Voor de B.V. is dit eenvoudiger. Als de garage op zakelijke gronden op naam van de B.V. staat, is de garage ook van de B.V. Als de garage een eigen ingang en voorzieningen (zoals toilet en wasbak) heeft, is het mogelijk de garage op de balans van de onderneming of de B.V. te zetten. In andere gevallen wordt dit lastig.

Fiscale gevolgen en mogelijkheden

Als u de garage op de balans van uw onderneming of B.V. kunt zetten, zijn alle kosten van de garage aftrekbaar als bedrijfskosten. Dit geldt ook voor verbouwingen, inrichting, gas, water, electra, etc.

Stel, u heeft een eigen woning en wenst de garage te verhuren aan uw partner, die (ook) ondernemer is. Er is een aantal fiscale zaken waar u dan rekening mee moet houden. Nadeel is dat bij verkoop van de garage de boekwinst belast is.

Omzetbelasting
De verhuur van onroerende zaken is in beginsel vrijgesteld van omzetbelasting. Indien gewenst kan, als de ondernemer voor meer dan 90% belaste activiteiten verricht, onder voorwaarden worden geopteerd voor belaste verhuur. Voordeel bij opteren voor belaste verhuur is, dat de verhuurder de BTW op de kosten van verhuur in aftrek kan brengen. 


Dit is een technisch ingewikkeld verhaald.

Gemeenschap van goederen;

Als de garage van u en uw partner is (gemeenschap van goederen of beperkte gemeenschap) dan is de TBS regeling niet van toepassing.

Als de garage van uw partner is dan wordt deze door uw partner aan uw bedrijf ter beschikking gesteld.

De verhuur van uw kantoor thuis (onroerende zaken) is vrijgestel van omzetbelasting, tenzij u dit anders zou willen en het kantoor voor meer dan 90% wordt gebruikt voor BTW belaste prestaties.

Voordeel hiervan is dat u dan kunt opteren voor belaste verhuur en hierdoor de BTW op kosten en de aanschaf in aftrek kunt brengen.

Vraag uw adviseur over de effecten van de herzieningsregeling.

meer informatie over Kantoor thuis in de garage

Samengevat:

>
>
>
>