Bedrijfspand belastingvrij de B.V. in

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
04-06-2020
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Bedrijfspand belastingvrij de B.V. in 

Dit artikel is oud nieuws !!

Advies in 2010

Enkel in het jaar 2010 kan de directeur - grootaandeelhouder het bedrijfspand zonder heffing van inkomstenbelasting en overdrachtsbelasting overhevelen naar een B.V. Dit geldt enkel voor een bedrijfspand dat nu in box 1 valt en derhalve in eigendom toebehoort aan de DGA en aan zijn bedrijf wordt verhuurd.

Het bedrijfspand dat aan de eigen B.V. wordt verhuurd, valt onder de TBS-regeling (terbeschikkingstellingsregeling). De inkomsten -/-  kosten zijn belast in box 1, sinds 2010 mag u dit ook nog verminderen met 12% winstvrijstelling.  

U kunt in geheel 2010 nog bekijken of u uw bedrijfspand in de B.V. wilt onderbrengen, dit is eigenlijk een kwestie van rekenen. Een deskundige fiscaal jurist kan u hierover adviseren, de kosten hiervan bedragen ongeveer € 800. Kijkt u bij het advies ook even naar uw estate planning. U moet wel vóór 30 september 2010 een intentieovereenkomst laten registreren bij de Belastingdienst.

Wanneer pand inbrengen in B.V.?

Als u uw bedrijf wilt verkopen met uw bedrijfspand, dan kan het verstandig zijn het bedrijfspand in een B.V.-structuur onder te brengen. Het bedrijfspand kan dan - mits juist gestructureerd - zonder overdrachtsbelasting worden overgedragen aan de koper. Wilt u het bedrijfspand behouden (na verkoop), dan is het in de regel verstandiger het bedrijfspand te behouden en vanuit box 3 aan de nieuwe eigenaar te verhuren.

Als uw bedrijfspand in waarde is gedaald, kan het ook verstandig zijn het bedrijfspand in de B.V. in te brengen.

Voorwaarden belastingvrij inbrengen

U mag een bedrijfspand alleen belastingvrij in een B.V. inbrengen als u aan bepaalde voorwaarden voldoet, deze zijn:

  1. U moet na inbreng 90% van de aandelen in de B.V. bezitten.
  2. De regeling geldt alleen voor 2010.
  3. De regeling werkt terug naar 1 januari 2010, mits u vóór 30 september 2010 schriftelijk aan de Belastingdienst laat weten dat u van de regeling gebruik wilt maken.
  4. U moet zowel het bedrijfspand als de schuld inbrengen in de B.V.
  5. De inbreng moet geschieden tegen uitreiking van aandelen (en creditering van maximaal € 2.500). Omdat het een zogenaamde inbreng in natura betreft, moet er een accountantsverklaring worden opgesteld en moet er een notaris worden ingeschakeld. U kunt dit voorkomen door door een informele kapitaalstorting, hiervoor moet u wel 100% aandeelhouder zijn en dit scheelt u dan als DGA de kosten van de accountant en notaris.

Belastingtip 1

Als u overweegt om uw bedrijf met het bedrijfspand te verkopen, bijvoorbeeld aan uw kinderen, is het waarschijnlijk verstandig uw bedrijfspand in een B.V. onder te brengen. Overdracht is dan mogelijk zonder afrekenen en overdrachtsbelasting.

Belastingtip 2

Laat u in 2010 adviseren en neem hierbij ook een fiscale scan van uw privésituatie en onderneming mee. De belastingvrije overgang van het pand kan alleen in 2010, dus doe er uw voordeel mee.

Download

Intentieovereenkomst voor inbreng pand in B.V.


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte