DGA ziekte en AOV

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
03-01-2016
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

DGA ziekte en AOV

Een directeur-grootaandeelhouder (DGA) moet meestal zelf een verzekering regelen voor ziekte en arbeidsongeschiktheid. Een DGA is niet verplicht verzekerd voor verlies van inkomen.

De mogelijkheden om dit te regelen zijn:

  1. Particulierenverzekering: de meest gekozen optie is de AOV-verzekering bij een verzekeraar. Deze verzekeringen zijn er in verschillende soorten. Praktische overwegingen zijn een beroepsgerelateerde AOV-verzekering en een gecombineerde pensioen AOV-verzekering (vaak voordeliger). Kijk goed naar de wachttijd en looptijd van de polis.
  2. Collectieve verzekering: via bepaalde collectieve platforms zoals het CNV en FNV kunt u collectieve verzekeringen afsluiten, dit kan een voordeel opleveren.
  3. Vrijwillige verzekering via UWV: als u vanuit een werknemerssituatie komt, kunt u soms de ziektewetverzekering op vrijwillige basis via het UWV voortzetten.
  4. Vangnetverzekering: dit is een product voor mensen die lastig of niet bij een verzekeraar te verzekeren zijn, vraag het UWV voor meer informatie.

B.V. moet loon betalen

Als een DGA ziek wordt, is de B.V. vaak - op grond van het arbeidscontract - verplicht om salaris door te betalen. Meestal kan de DGA niet worden opgenomen in de ziekengeldverzekering, dit omdat hij geen echte werknemer is, de gezagsverhouding tussen B.V. en DGA ontbreekt immers. Dit kan anders zijn als de DGA een minderheidsbelang in de B.V. heeft, edoch dit zal afhangen van de statuten van de B.V.


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte