Fiscaal advies van de DGA is ons dagelijks werk

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
03-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

DGA en beleggen

De Directeur Groot Aandeelhouder (DGA) kan op verschillende manieren beleggen:

  1. Beleggen in de B.V.
  2. Beleggen in privé met lening van de B.V.
  3. Beleggen in privé na dividenduitkering B.V.
  4. Beleggen via vrijgestelde beleggingsinstelling (VBI).

Basisadvies

Bij een verwacht rendement van zo'n 6% of minder is beleggen in de B.V. het slimst. Verwacht u een hoger rendement, dan moet u zich laten adviseren en overwegen om in privé of via een speciale structuur te gaan beleggen. De B.V. kan dividend aan de DGA uitkeren, maar dan moet er direct 26,9% inkomstenbelasting worden betaald. Het is slimmer om geld van de B.V. te lenen. Via een lening kunt u immers 100% beleggen en na een dividenduitkering kunt u maar 73% beleggen.

De rente die de DGA aan zijn B.V. moet betalen over de lening is in privé niet aftrekbaar en bij de B.V. belast tegen een tarief van 16% of 25% (Vennootschapsbelasting). De rente die de DGA moet betalen, bedraagt ongeveer 3%, de rente moet iets hoger (zeg 1%) hoger zijn dan de rente die de B.V. bij uw bank zou ontvangen. Op grond van een uitspraak van de Hoge Raad uit 2011 zou de rente zelfs nog wel iets lager kunnen zijn, lees hier een artikel over dit arrest van de Hoge Raad.

Belastingtip: beleggen via kind DGA

Wellicht is het te overwegen om uw kinderen met geld van de B.V. te laten beleggen. Als er rendement wordt gemaakt bij de kinderen, zal daar de vermogensopbouw plaatsvinden. Dit voorkomt dat u in de toekomst hierover erfbelasting moet betalen. Risico is wel dat uw kind met een schuld blijft zitten en dat u deze in de toekomst moet aflossen. Uw kind moet wel begrijpen wat er gaat gebeuren en een advies van een externe adviseur en uw bank is wenselijk.

Fiscale scan van uw prive situatie en uw BV? Uw voordeel is altijd groter dan de kosten

Structuren via 5% pakket

In mijn praktijk zie ik ook alternatieven ontstaan. Een veel voorkomend alternatief is dat de B.V. zelf gaat beleggen in participaties van tenminste 5%. Dergelijke structuren moet u opzetten met uw fiscaal jurist en uw bank of vermogensbeheerder. Het gaat hierbij al snel om investeringen van tenminste € 500.000. Omdat een dergelijke structuur beperkte mogelijkheden biedt qua keuze in beleggingen, moet u de inleg beperken, zeg maximaal 20% van het vermogen in de B.V.

Advies

Voor € 500 kan Belastingtips voor u een berekening maken van de verschillende beleggingsvormen. Daarnaast kunnen zij u adviseren over de vrijgestelde beleggingsinstelling, overgang van vermogen naar uw kinderen, optiestructuren met uw B.V. of andere fiscale gevolgen van het beleggen in de B.V. of in privé.


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte