Als DGA moet u altijd waakzaam bij handelingen tussen u en uw BV

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
03-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Lijfrentepremie niet via rekening-courant betalen

Volgens de rechtbank en het Gerechtshof is een lijfrente die door de B.V. wordt betaald en in rekening-courant met de DGA wordt verrekend niet aftrekbaar. De rechters stellen dat dit is bepaald in artikel 3.130 eerste lid Wet op de Inkomstenbelasting 2001. Volgens ons wordt dit artikel onjuist geïnterpreteerd. Dit artikel ziet volgens kamerstukken op de situatie waarbij er een rekening-courant zou ontstaan tussen de verzekeraar en de DGA, maar ja, voorlopig hebben we er wel mee te maken.

De uitspraak

De rechtbank en het Gerechtshof in Arnhem hebben zich gebogen over een situatie waarbij een DGA een lijfrenteverzekering had gesloten bij Nationale Nederlanden. De premies over 2001 en 2002 zijn betaald door de B.V. en in rekening-courant met de DGA met hem verrekend. Over de rekening-courant wordt 4% rente gerekend. Volgens het Gerechtshof komen de lijfrentepremies niet voor aftrek in aanmerking omdat artikel 3.130 Wet IB 2001 zich hiertegen verzet. In dit artikel staat namelijk dat lijfrentepremies niet aftrekbaar zijn als de verrekening leidt tot een schuldig gebleven bedrag.

Bron: Gerechtshof Arnhem d.d. 12 januari 2010 met nummer 07-00336.

Fiscale scan van uw prive situatie en uw BV? Uw voordeel is altijd groter dan de kosten


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte