Slim lenen van de BV kan, maar er zijn spelregels !

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
03-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Lenen van de B.V.

Als DGA geld lenen van de B.V. is geen probleem. Er moet een zakelijke rente worden overeengekomen. Een DGA heeft echter 2 petten op, hij is bestuurder van de B.V. en daarnaast aandeelhouder. Het doel van de lening zal mede bepalen welke rente moet worden berekend.

Lenen als werknemer

De rente die een werkgever aan een werknemer moet rekenen is vastgesteld door de wetgever. De rente is gelijk aan de heffingsrente, deze bedraagt thans 2,5%. Dit is een stuk goedkoper dan de rente die banken en creditcardmaatschappijen rekenen als rente. Een lening voor de eigen woning van de werknemer (aankoop of verbouwing) mag tegen 0% worden verstrekt.

Aandachtspunten

  • Maak een overeenkomst op.
  • Leg afspraken in notulen vast
  • Leg vast dat er op de lening moet worden afgelost (bij werknemer bijvoorbeeld als hij niet meer bij u werkzaam is)
  • Leg ook vast dat de rente / aflossing via het salaris mag worden betaald.

Fiscale scan van uw prive situatie en uw BV? Uw voordeel is altijd groter dan de kosten

Lenen als DGA (aandeelhouder)

Als de DGA geldt leent van zijn B.V., ziet de Belastingdienst dit niet als een lening van een werkgever aan een werknemer. Het rentepercentage wordt namelijk niet tussen onafhankelijke partijen afgesproken. Als de DGA in zijn hoedanigheid van aandeelhouder geld van zijn B.V. leent, moet een zakelijke rente worden overeengekomen (bijvoorbeeld rentepercentage van een persoonlijke lening). De rente op een lening die niet voor de eigen woning wordt gebruikt is niet aftrekbaar, denk hierbij aan een lening voor bijvoorbeeld een vakantiewoning, auto in privé of beleggingen.

Leningsovereenkomst

U moet de lening vastleggen in een leningsovereenkomst. In sommige gevallen moet uw partner de overeenkomst ook medeondertekenen.


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte