Lening bedrijf

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
08-09-2014
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Lening bedrijf

Wij merken dat het voor ondernemers en bedrijven in het midden- en kleinbedrijf (MKB) steeds lastiger is om een financiering bij een bank rond te krijgen. Een goed ondernemingsplan met goede voorbereiding kan dit vereenvoudigen. Daarnaast zijn er subsidiemogelijkheden en borgstellingen van de overheid mogelijk. In dit artikel een overzicht van de mogelijkheden en onmogelijkheden.

Starten bedrijf en / of innovatie en lening

Bij het opstarten van een bedrijf is een financiering nog best aardig te krijgen. Als startende ondernemer kunt u gebruik maken van een aantal leningen en mogelijkheden, die ervoor zorgen dat u de lening eenvoudiger rond krijgt.

  1. Innovatiefonds MKB: u bent sinds kort (minder dan 5 jaar) ondernemer. De overheid wil u hierbij helpen, mits u ook een innovatieve ondernemer bent. Met het Innovatiefonds MKB+ kunt u uw plannen omzetten in rendabele nieuwe producten, diensten en processen. Via de Seed Capital regeling kunnen techno-starters en creatieve starters door investeerders geholpen worden bij het opzetten van toepasbare producten, maar ook diensten. Het agentschap is degene die de regeling uitvoert. De regeling is bedoeld voor investeringsfondsen die starters willen helpen.
  2. Innovatiekrediet: vroeger kregen bedrijven die innovatie wilden toepassen een subsidie. Op dit moment is dit een achtergestelde lening, het zogenaamde Innovatiekrediet. Enkel een bancaire financiering is meestal kansloos, vandaar deze extra achtergestelde lening. De minimale projectomvang van het innovatiekrediet is € 150.000.
  3. Starterskrediet BMKB: de regeling is bestemd voor starters die een lening willen, maar te weinig zekerheden kunnen bieden. De overheid staat voor ruim 65% borg. De lening is maximaal € 250.000. U mag niet meer dan 250 mensen in dienstbetrekking hebben. Als u meer dan € 250.000 nodig zou hebben, moet u een normaal borgstellingskrediet aanvragen. De aanvraag moet u via uw bank aanvragen. De bank zal het dan - na goedkeuring - voorleggen aan het ministerie. De bank moet een provisie aan het ministerie betalen, deze wordt doorberekend aan de ondernemer.
  4. Microkrediet: dit krediet bedraagt maximaal € 50.000 en u krijgt daarnaast steun van een ervaren coach. Via deze regeling kunnen ondernemers krediet krijgen bij Qredits, Stichting Microkrediet Nederland. 
  5. Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen: ontvangt u een bijstandsuitkering en wilt u een bedrijf beginnen, dan is deze regeling wellicht iets voor u. De sociale dienst van uw gemeente weet precies hoe deze regeling werkt. De regeling is ook bedoeld voor ondernemers die tijdelijk in de financiële problemen zitten en ook voor bedrijven die er mee willen stoppen. De bank moet u hebben afgewezen en u moet wel een echt bedrijf hebben (minimaal 25 uur per week werkzaam).

Overnemen bedrijf en uitbreiding

Bent u al een tijdje bezig met uw onderneming en / of wilt u een bedrijf overnemen, dan zijn er ook mogelijkheden om garanties van de overheid te krijgen:

  1. Borgstelling MKB-kredieten: de overheid staat borg tot maximaal € 1.000.000.
  2. Garantie ondernemingsfinanciering: de overheid staat bij deze regeling borg tot € 25.000.000. Banken krijgen 50% garantie via de overheid. De regeling is bestemd voor middelgrote en grote ondernemingen. Nadere informatie kunt u vinden op de site van het agentschap.
  3. Groeifaciliteit: deze regeling is bestemd voor ondernemingen die risicodragend kapitaal nodig hebben voor een overname of de groei van de bestaande onderneming. Deze regeling biedt financiers een extra garantie bij het verstrekken van een lening. De bedrijfsactiviteiten moeten met name in Nederland plaatsvinden en het bedrijf moet gezond zijn. Sommige sectoren zijn uitgesloten (belangrijkste: landbouw, onroerend goed en sommige zorgaanbieders). Als u voor een herfinanciering langskomt, dan bent u kansloos. Er kan maximaal € 5.000.000 aangevraagd worden in de vorm van een achtergestelde lening, mits de financiering via een bank wordt verstrekt. Bij participatiemaatschappijen is het maximum € 25.000.000. De provisie is hoog, ongeveer 3,5% per jaar, deze moet minimaal 6 jaar worden betaald. De aanvraag loopt via het Agentschap NL.Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte