Advies nodig inzake aanvraag advies bij uw bank?

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
03-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

MKB-krediet met staatsgarantie

In 2020 kunt u overheidsgarantie krijgen op een lening bij diverse banken. De garantie bedraagt maximaal 90%, mits de lening niet hoger is dan € 250.000. Banken zijn hierdoor sneller bereid om aan u een lening te verstrekken. Als u de lening niet zou terugbetalen, dan zal de staat 90% van de schuld aan de bank uitbetalen.

De regeling wordt in mijn praktijk met name gebruikt bij bedrijven die onvoldoende zekerheden kunnen verstrekken (zoals machines of gebouwen) maar wel een toekomstperspectief hebben. De lening mag maximaal 6 jaar lopen en moet dan ook binnen deze termijn worden afgelost. De lening kunt u bij uw lokale bank aanvragen en zij zal dit dan uiteindelijk voorleggen bij het ministerie.

Enkele vereisten en uitgangspunten:

  1. U mag niet meer dan 250 werknemers in dienstbetrekking hebben.
  2. U mag niet als medicus, advocaat, notaris, etc. aan het werk zijn.
  3. Uw bedrijf moet voldoende toekomstperspectief hebben.
  4. Het bedrijf moet in staat zijn om de schuld binnen 6 jaar af te lossen.
  5. De bank moet voor de garantie ongeveer 3% provisie betalen, deze wordt aan u doorbelast.
  6. U mag niet meer dan 50% van uw omzet in de landbouw, tuinbouw of visserij behalen.

Overige regelingen

Als u meer wilt lenen dan € 250.000, kan ook de staatsgarantie van toepassing zijn. Bij een lening tot € 3.000.000 bedraagt de garantie van de overheid maximaal 45%. De looptijd hiervan is ook 6 jaar en de bank zal hierbij kritisch kijken naar de dekkingswaarde en de winstverwachtingen. Gemiddeld kunt u uitgaan van een maximaal krediet van ongeveer 4 keer de winst (met afschrijving) na belastingen. Het is van essentieel belang dat u een financieringsplan door een deskundige laat opstellen.

Bij financieringen boven de € 3.000.000 kunt u eens kijken naar de Garantie Ondernemersfinanciering.

Kleine kredieten voor bedrijven

Voor kleine kredieten kunt u contact opnemen met Qredits, dit is de handelsnaam van Stichting Microkrediet Nederland. Deze samenwerking van diverse banken heeft op dit moment al ruim 1.000 kredieten verstrekt. Het bedrijf verstrekt zakelijke kredieten tot € 35.000, dit wordt gecombineerd met advies en begeleiding door ervaren ondernemers.


Meer weten van mkb-krediet met staatsgarantie

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte