Zakelijk Prive Modellen Fiscale adviesdossiers

Stel hier uw vraag!

Volledige naam *
Bedrijfsnaam
Telefoon *
0 + 1 =

Telefoonkosten ondernemer

Een gemiddelde ondernemer belt thuis, op kantoor en in zijn auto. Soms zakelijk, soms privé en soms gemengd. Welke kosten zijn aftrekbaar?

Mobiele telefoon

De kosten van de mobiele telefoon zijn aftrekbaar van de winst, dit geldt zowel voor de abonnementskosten als de gesprekskosten. De kosten moeten wel zakelijk zijn, fiscaal wil dit zeggen voor tenminste 10%.

Telefoon thuis

De abonnementskosten thuis zijn fiscaal niet aftrekbaar. Het maakt hierbij niet uit of u kantoor thuis heeft of niet. Als u op kantoor een tweede aansluiting heeft en deze uitsluitend zakelijk wordt gebruikt, dan zijn deze kosten wel aftrekbaar. De zakelijke gesprekskosten zijn wel aftrekbaar voor de ondernemer.

Alles in één pakket

De alles in één pakketten, zoals bijvoorbeeld Tele2 of Home deze kent, werken op dezelfde manier, de zakelijke gesprekskosten zijn aftrekbaar en de abonnementskosten niet.

Navigatie

Als u in uw privé-auto een navigatiesysteem laat inbouwen, dan maakt dit systeem onderdeel uit van uw privé-auto. De kosten zijn dan niet aftrekbaar omdat hiervoor maximaal € 0,19 per kilometer mag worden vergoed. Als de auto tot het ondernemingsvermogen behoort zijn de kosten wel zakelijk. De vraag is dan, als u een demontabele navigatie zoals een Tom Tom in uw auto zou plaatsen, of het redelijk lijkt dat deze kosten zakelijk zijn.


De kosten van een mobiele headset zijn als zakelijke aftrekbare ondernemingskosten aan te merken, een ingebouwde headset in uw prive auto echter niet.

De omzetbelasting op de telefoonrekening is nog ingewikkelder, hiervoor zijn namelijk geen aparte regels en de u moet de rekening splitsen tussen prive gebruik en zakelijk gebruik. In de praktijk levert dit niet zo vaak een probleem op, zorg er wel voor dat de factuur op naam van de onderneming staat. 

>
>
>
>