Zakelijk Prive Modellen Fiscale adviesdossiers

Stel hier uw vraag!

Volledige naam *
Bedrijfsnaam
Telefoon *
6 + 7 =

Werkkleding en belastingen

Veel werkkleding, zoals normale pakken en leuke kleding in een modewinkel, kan niet belastingvrij aan de werknemer worden vergoed of gegeven. In de volgende gevallen is dit anders:

  1. Vergoedingen voor en geven van (verstrekking) van werkkleding en vergoedingen voor het wassen of stomen van die werkkleding zijn onbelast, mits dit echte werkkleding is die (nagenoeg) uitsluitend voor dit werk is bedoeld. Hierbij kunt u denken aan een uniform voor een politieagent, bouwvakker, brandweerman, etc. Dit geldt ook als kleding specifiek voor een bepaalde beroepsgroep is of op basis van ARBO-wetgeving wordt verstrekt, zoals een overall of veiligheidsschoenen.
  2. Als werkkleding wordt ook aangemerkt kleding waarbij op elk kledingstuk een logo van 70 vierkante centimeter op wordt afgedrukt (artikel 24 uitvoeringsregeling loonbelasting).
  3. Ook de door de werkgever ter beschikking gestelde kleding die niet aan de voorwaarden voor werkkleding voldoet, is onbelast zolang deze kleding aantoonbaar op de werkplek blijft (artikel 57 uitvoeringsregeling loonbelasting en besluit uit 2009).

Uit een uitspraak van de Hoge Raad uit 2006 volgt dat ad 1 en 2 cumulatieve vereisten zijn.

Belastingtip 1  schade aan kleding

Het vergoeden van schade is onbelast (artikel 11.1.k Wet Loonbelasting). Als u dus een pak van uw werknemer vergoed omdat er tijdens werktijd een gat in is gekomen, kan dit onbelast plaatsvinden. Dit is anders als de slijtage normaal is bij het werk (Hoge Raad 15 februari 1995, rolnummer 29.423).

Belastingtip 2  kleding blijft op het werk

Als kleding niet voldoet aan de voorwaarden voor de werkkleding, kunt u deze tijdens werktijd wel onbelast aan de werknemer verstrekken. Voorwaarde is dan wel dat de kleding (ook buiten werktijd) op de werkplek blijft in een kast of locker.

Uitspraken rechter

Kleding voor restaurantpersoneel (franchiseketen) door het Gerechtshof Amsterdam d.d. 18 februari 2010 (rolnummer 08/00165). Dit betrof de kleding van het bedienende, keuken en schoonmaakpersoneel van een restaurant. De kleding van het management kon niet onbelast worden verstrekt. De rechter baseert zijn oordeel op een besluit uit 2002 (zie onder).

Kleding voor schilders met een hoge slijtage en zonder logo was geen werkkleding, aldus de Hoge Raad in september 2001. Dit werd nog eens bevestigd in de uitspraak van de Hoge Raad op 19 december 2008 (rolnummer 43.305).

Door een bank verstrekte kleding wordt meestal niet aangemerkt als werkkleding in de zin van de wet. Wel heeft het logo, dat niet voldeed aan de voorwaarden omdat het kleiner was dan 70 cm2 een waardedrukkende invloed. Dit aldus het Gerechtshof Amsterdam op 2 mei 2003, rolnummer 02/006197.


Downloads

Besluit staatssecretaris inzake werkkleding, augustus 2002

Besluit 20 februari 2009 nummer CPP2009/78M

Hoge Raad 21 september 2001 rolnummer 36.389

Hoge Raad 17 maart 2006 rolnummer 40.770

Uitvoeringsregeling loonbelasting

meer informatie over Werkkleding en belastingen

Samengevat:

>
>
>
>