Eindheffing 80% of loon binnen de WKR

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
08-06-2020
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Eindheffing 80% of loon binnen de WKR

Binnen de werkkostenregeling gaat de meeste aandacht voor werkgevers en ondernemers uit naar de zogenaamde vrije ruimte. De ruimte blijkt in de praktijk erg beperkt. Als de vrije ruimte wordt overschreden, bent u als werkgever een eindheffing verschuldigd van 80% (mits het loonbestanddeel is aangewezen als eindheffingsbestanddeel). Wat is voordeliger? "Als (bruto) loon uitbetalen of voor de 80% eindheffing kiezen?"

Eindheffing voor WKR voordelig

  1. Als een werkgever kiest voor de 80% eindheffing, dan zijn geen werknemersverzekeringspremies verschuldigd. Een beloning boven de vrije ruimte is hiermee veelal via de "80% eindheffing" voordeliger dan via regulier loon.
  2. Bij een directeur-grootaandeelhouder (DGA) zijn in de regel sowieso geen werknemersverzekeringen verschuldigd, maar ook voor deze groep is de eindheffing veelal voordeliger, dit is echter afhankelijk van zijn belastingtarief.
  3. Een werkgever of werknemer kan dus "spelen" met het tarief en de door hem te maken keuze. Dit werd fiscaal (voor de overheid) niet wenselijk geacht.
  4. De wetgever heeft daarom de gebruikelijkheidstoets binnen de WKR aangescherpt(dit wil zeggen dat voor de vrije ruimte aangewezen vergoedingen en verstrekkingen niet in belangrijke mate mogen afwijken van hetgeen gebruikelijk is in vergelijkbare omstandigheden).

Voorbeelden eindheffing of loon

De basis is: de werkgever keert € 100 netto beloning uit en moet kiezen voor verloning binnen 80% eindheffing of (netto) loon (het voordeel moet dan worden gebruteerd).

  1. Directeur-grootaandeelhouder met 49,5%: kosten werkgever € 198, werknemer € 100 en Belastingdienst € 98. Eindheffing € 80. Voordeel kiezen voor eindheffing € 18.
  2. Werknemer 37,35%: kosten werkgever € 160, werknemer € 100 en Belastingdienst € 60. Werknemersverzekering € 35. Totale kosten € 195. Eindheffing € 80. Voordeel kiezen voor eindheffing € 15 (95-80).  

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>
>

Belastingaangifte