Zakelijk Prive Modellen Fiscale adviesdossiers

Stel hier uw vraag!

Volledige naam *
Bedrijfsnaam
Telefoon *
6 + 1 =

Eindheffing 80% of loon binnen de WKR

Sinds 2015 is de werkkostenregeling verplicht. De meeste aandacht voor werkgevers en ondernemers gaat uit naar de zogenaamde vrije ruimte. De ruimte blijkt in de praktijk erg beperkt. Als de vrije ruimte wordt overschreden, bent u als werkgever een eindheffing verschuldigd van 80% (mits het loonbestanddeel is aangewezen). Wat is voordeliger? "Als bruto loon uitbetalen of voor de 80% eindheffing kiezen?"

Eindheffing voor WKR voordelig

Als een werkgever kiest voor de 80% eindheffing, dan is er geen werknemersverzekeringspremie verschuldigd. Een beloning boven de vrije ruimte is hiermee veelal via de "80% eindheffing" voordeliger dan via regulier loon.

Bij een directeur-grootaandeelhouder (DGA) zijn geen werknemersverzekeringen verschuldigd, edoch ook voor deze groep is de eindheffing veelal voordeliger, dit is echter afhankelijk van zijn tarief (52% of minder).

Een werkgever of werknemer kan dus "spelen" met het tarief en de door hem te maken keuze. Dit is fiscaal (voor de overheid) niet wenselijk. De wetgever zal dus eerdaags wel komen met een aanscherping van de gebruikelijkheidstoets binnen de WKR (dit wil zeggen dat voor de vrije ruimte aangewezen vergoedingen en verstrekkingen niet in belangrijke mate mogen afwijken van hetgeen gebruikelijk is in vergelijkbare omstandigheden).

Voorbeelden eindheffing of loon

De basis is: de werkgever keert € 100 netto beloning uit en moet kiezen voor verloning binnen 80% eindheffing of bruto loon.

  1. Directeur-grootaandeelhouder met 52%: kosten werkgever € 208, werknemer € 100 en Belastingdienst € 108. Eindheffing € 80. Voordeel kiezen voor eindheffing € 28.
  2. Werknemer 42%: kosten werkgever € 172, werknemer € 100 en Belastingdienst € 72. Werknemersverzekering € 43. Totale kosten € 215. Eindheffing € 80. Voordeel kiezen voor eindheffing € 35.
  3. Werknemer 36,5%: kosten werkgever € 157, werknemer € 100 en Belastingdienst € 57. Werknemersverzekering € 39. Totale kosten € 196. Eindheffing € 80. Voordeel kiezen voor eindheffing € 16.


meer informatie over Eindheffing 80% of loon binnen de WKR

Samengevat:

>
>
>
>
>