Buitenlandse pensioen B.V.

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
21-02-2016
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Buitenlandse pensioen B.V.

Volgens de pensioenwet mag een DGA pensioen in eigen beheer opbouwen, dit hoeft dus niet bij een verzekeringsmaatschappij. Sinds 2010 mag dit ook bij een buitenlandse rechtspersoon.

Voordeel pensioen in buitenland

Het grootste voordeel van het pensioen in een buitenlandse rechtspersoon is de winstbelasting. Bij overlijden van de DGA moet het lichaam afrekenen over de winst (niet meer hoeven uitkeren pensioen). De winst is in Nederland belast tegen 20 - 25,5% en in bijvoorbeeld Cyprus tegen 10%.

Inleiding

Pensioen in eigen beheer wordt vaak opgebouwd in de holding of een aparte pensioen B.V. of stichting binnen het concern. Met terugwerkende kracht tot 15 september 2009 mag een DGA ook pensioen opbouwen bij een buitenlands lichaam. Dit lichaam moet dan wel binnen de Europese Unie gevestigd zijn (eigenlijk binnen Europese Economische Ruimte, EER).

Vereisten pensioen in Buitenland

Het pensioenlichaam binnen de EU (of EER) moet aan dezelfde eisen als een Nederlands lichaam voldoen. Dit betekent:

  • onderworpen aan winstbelasting die naar Nederlandse normen redelijk is;
  • er moeten inlichtingen worden verschaft over winstbelasting en de pensioenregeling;
  • aansprakelijkheid ervaren voor invordering van belastingen (bij uitkering of afkoop).

Overdragen pensioen naar buitenland

Bij overdracht van een Nederlands pensioen naar een buitenlandse entiteit moet nog steeds worden afgerekend. Hierbij moet worden aangetekend dat de Europese Commissie Nederland heeft geadviseerd over de eindafrekeningswinst na te denken, deze bepaling zou in strijd zijn met Europese Wetgeving.

In overleg met een fiscaal jurist kunt u bekijken of het mogelijk is om uw Nederlandse pensioen B.V. te fuseren met een buitenlandse entiteit, dit kan op grond van Europese wetgeving belastingvrij.


Ook stamrechten mogen sinds 2010 worden ondergebracht in buitenlandse lichamen binnen de Europese Unie. Dit kan een belastingvoordeel opleveren, denkt u hierbij aan de winstbelasting, deze bedraagt in Cyprus 10%.

Let er wel op dat niet elk europees land pensioen in eigen beheer kent, zo is het in Spanje niet toegestaan om pensioen in eigen beheer te verzekeren.

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte