Zakelijk Prive Modellen Fiscale adviesdossiers

Stel hier uw vraag!

Volledige naam *
Bedrijfsnaam
Telefoon *
6 + 1 =

Lijfrente afkopen of omzetten

Het is mogelijk een lijfrentepolis (nieuw regime) om te zetten in 10 kleine polissen bij verschillende verzekeraars en deze dan wellicht direct af te kopen (waarde per polis lager dan € 4.146). Afkoop wordt belast tegen het reguliere box 1 tarief (u bent de 20% revisierente niet verschuldigd) en is dus niet direct voordeliger, maar het kan zijn dat u direct over het geld wilt beschikken. 

Afkoop en emigratie

Bij emigratie kan het voordelig zijn om alle polissen om te zetten en deze vervolgens in het buitenland af te kopen. De belastingheffing wordt vaak aan het nieuwe woonland toegewezen, dit kan voordelig zijn. Als voorbeeld hiertoe: de belastingheffing in Spanje (voor lijfrenten) is soms beperkt tot 5%. Kijk voor een nadere toelichting hier.

Afkoop kleine lijfrentepolis

Er is sinds 2010 een regeling om kleine lijfrentepolissen of pensioenpolissen (waarde lager dan € 4.146 per polis) af te kopen. Als u een grote lijfrentepolis heeft, is afkoop niet mogelijk. U kunt overwegen om de lijfrentepolis om te zetten in enkele kleinere lijfrentepolissen, zodat u de lijfrente kunt afkopen. De polissen bij elke verzekeraar moeten worden samengeteld, u moet dus wel van meerdere banken en verzekeraars gebruik maken.

Internet en afkoop kleine lijfrente

Op de site van de Belastingdienst kunt u diverse vragen en antwoorden over dit onderwerp vinden. Kijk hier.


meer informatie over Lijfrente afkopen of omzetten

Samengevat:

>
>
>
>