Is afschrijving op de goodwill aftrekbaar?

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
01-07-2020
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Is afschrijving op de goodwill aftrekbaar?

"Mijn bedrijf (eenmanszaak) is in 2015 ruisend overgegaan naar een B.V. Er is een overeenkomst van koop en verkoop. De koopsom is gedeeltelijk betaald en gedeeltelijk via een lijfrente verrekend. Mijn vraag is nu of de afschrijving op de goodwill aftrekbaar is bij de aangifte vennootschapsbelasting."

Antwoord

Het antwoord is: ja!

Als er sprake is van een ruisende inbreng is er, anders dan bij een geruisloze inbreng, sprake van een overgang tegen de werkelijke waarden. Dat betekent dat zowel de fiscale als de commerciƫle openingsbalans de werkelijke waarden van de onderneming laten zien, inclusief de goodwil. Dit is dan ook het uitgangspunt voor de afschrijvingen. Anders gezegd, de goodwill is inderdaad (in tien jaar) ten laste van de winst af te trekken in de aangifte Vennootschapsbelasting. Bij een geruisloze inbreng vermeldt de fiscale balans dezelfde waarden als de eindbalans van de eenmanszaak, derhalve geen goodwill. Afschrijving is dan niet mogelijk. Het bedingen van een lijfrente is in dit kader niet relevant.

Andere interessante artikelen voor ondernemers

Lees ook: Studiekosten aftrekbaar 2015
Lees ook: Sponsoring en fiscus
Lees ook: Meewerkaftrek 2015 (meewerkbeloning partner)
Lees ook: Kosten sportschool/fitness aftrekbaar
Lees ook: Belastingtips ondernemers


Is afschrijving op de goodwill aftrekbaar?

Terug
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>
>

Belastingaangifte