Zakelijk Prive Modellen Fiscale adviesdossiers

Stel hier uw vraag!

Volledige naam *
Bedrijfsnaam
Telefoon *
4 + 7 =

Slim investeren door extra aftrekpost

Fiscaal voordelig ondernemer door slim investeren

De milieulijst en de energielijst voor 2013 zijn gepubliceerd. Als u als ondernemer investeert in een bedrijfsmiddel dat op één van deze twee lijsten voorkomt, dan krijgt u extra geld terug van de Belastingdienst resp. hoeft u minder belasting te betalen. Dit geldt voor ondernemers en B.V.'s of N.V.'s. U hoeft dan dus minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting te betalen.

Energie-investeringsaftrek 2013 en ondernemers

Als u in 2013 investeert in energiebesparende bedrijfsmiddelen, dan heeft u wellicht recht op de Energie-Investeringsaftrek (EIA). De eis is dan wel dat uw investering is opgenomen op de zogennaamde Energielijst 2013 welke door het Agentschap NL bekend wordt gemaakt. Als uw investering op deze lijst voorkomt, dan heeft  u recht op een aftrekpost van 41,5% van de investeringskosten. Dit bedrag mag u van uw fiscale winst aftrekken. Het investeringsbedrag moet dan wel hoger zijn € 2.300 en lager dan € 118.000.000.

Milieu-investeringsaftrek 2013 en ondernemers

Investeert u in milieuvriendelijk zaken (bedrijfsmiddelen of producten), dan heeft u wellicht ook recht op een extra aftrekpost. Het bedrijfsmiddel moet dan wel voorkomen op de milieulijst 2013. Als uw investering op deze lijst voorkomt, dan heeft u recht op een aftrekpost van 36% van de investeringskosten. Dit bedrag mag u van uw fiscale winst aftrekken. U heeft dan dus recht op Milieu-Investeringsaftrek (MIA).

Soms heeft u ook nog recht op een extra afschrijving, de zogenaamde VAMIL. Dit wil zeggen dat u ineens 75% van de investering mag afschrijven ten laste van de winst. Sommige personenauto's vallen ook onder deze regeling.

Belastingtip

Een investering zal nooit gelijktijdig op beide lijsten voorkomen. Er zijn 3 belangrijke zaken:

  1. Kijk voor investeren op de lijst.
  2. Maak melding (bij Agentschap NL) van het feit dat u investeert (hier zijn termijnen voor).
  3. Naast de genoemde investeringsaftrek heeft u wellicht ook nog recht op kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

Bron

Milieulijst 2013

Energielijst 2013

Andere interessante artikelen voor ondernemers

Lees ook: Studiekosten aftrekbaar 2015
Lees ook: Sponsoring en fiscus
Lees ook: Meewerkaftrek 2015 (meewerkbeloning partner)
Lees ook: Kosten sportschool/fitness aftrekbaar


meer informatie over Slim investeren door extra aftrekpost

Samengevat:

>
>
>
>