Betaal ik teveel Inkomstenbelasting als ZZPer?

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
03-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Betaal ik teveel Inkomstenbelasting als ZZPer?

 Iedere rechtgeaarde Nederlander heeft een hekel aan het betalen van belasting, laat staan te veel belasting. Hoe komt het dat u te veel belasting betaalt en hoe krijgt u het terug? Gelukkig is dit ons vak en zijn we hier dagelijks mee bezig en adviseren wij veel ondernemers hierover.

Teveel belasting betalen als ZZPer?

Belangrijkste reden dat iemand teveel belasting zou betalen is dat hij/zij de regelgeving in Nederland niet kent en zijn of haar boekhouder ook niet. Ook kan het zijn dat je anders moet gaan investeren of leven om fiscaal gunstiger uit te zijn. Te veel betalen van belasting kan op verschillende manieren plaatsvinden. Enkele belangrijke voorbeelden:

  1. Kinderen in dienst nemen bij je onderneming kan fiscaal voordeliger zijn
  2. Pensioen in je eigen bedrijf opbouwen is voordelig
  3. Fiscaal partnerschap wordt te vaak niet goed ingevuld in de aangifte inkomstenbelasting
  4. Soms is een BV voordeliger dan een eenmanszaak of VOF
  5. Meewerkbeloning aan de partner betalen is voordelig
  6. In één jaar investeren is fiscaal gunstiger dan in twee jaren

Overige aftrekposten waardoor ZZPer minder belasting zou betalen

Verder kan het zo zijn dat u uitgaven doet die aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting. Een werkgever houdt hiermee geen rekening. Denk daarbij aan:

  • hypotheekrente;
  •  ziektekosten;
  • lijfrentepremies;
  • alimentatie et cetera.

Veel mensen vragen voor dergelijke aftrekposten een voorlopige teruggaaf aan. Dan wordt maandelijks een bedrag door de belastingdienst op uw rekening gestort. Als het goed is, sluit de in te dienen aangifte inkomstenbelasting daarna op nihil. Niet iedereen krijgt een uitnodiging om een aangifte inkomstenbelasting in te dienen en/of vraagt een voorlopige teruggaaf voor de inkomstenbelasting aan. Het kan dan toch handig zijn om via de belastingaangifteapp (tieners met meerdere werkgevers) of het aangifteprogramma van de belastingdienst (aftrekposten) even te kijken of u recht hebt op een teruggaaf van de belasting. Als u de aangifte voor mei indient, wordt de te veel betaalde belasting doorgaans al in juli aan u overgemaakt.

Advies nodig van fiscaal expert?

De belastingwetgeving is redelijk complex. Komt u er niet uit? Bel een van onze adviseurs. Zij ondersteunen u graag


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte