Zorgverzekeringswet zzp'er

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
11-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Zorgverzekeringswet zzp'er

Als zzp'er moet je voor de Zorgverzekeringswet een percentage premie betalen over de belastbare winst van jouw onderneming. De hoogte van de premie wordt jaarlijks bepaald. In 2021 is het percentage 5,75% (in 2020 was dit 5,45%).

Premie Zorgverzekeringswet, hoe bereken ik die?

De hoogte van de premie Zorgverzekeringswet leidt nogal eens tot onduidelijkheid, met name ook bij zzp'ers. Hoe zit het nu eigenlijk? De belastbare winst bereken je door de winst uit onderneming te bepalen en hierop dus de zakelijke aftrekposten in mindering te brengen. Tevens mag je de volgende aftrekposten in mindering brengen op de grondslag:

 • zelfstandigenaftrek
 • startersaftrek
 • MKB-winstvrijstelling

Voorbeeld berekening Zorgverzekeringswet zzp'er

Stel, je winst bedraagt € 60.000, hoe bereken je dan de premie voor de Zorgverzekeringswet?

 • Omzet € 100.000
 • Af: kosten € 40.000
 • Winst uit onderneming € 60.000
 • Af: zelfstandigenaftrek € 6.670
 • Af: startersaftrek € 2.213
 • Af: MKB-winstvrijstelling € 7.156
 • Belastbare winst € 43.961
 • Premie Zorgverzekeringswet 5.75% x € 43.961 = € 2.528

Werknemers en Zorgverzekeringswet

Bij normale werknemers bedraagt de premie 7% van het maximale bijdrageloon ad € 58.311 (voor 2021). De premies worden door de werkgever betaald.

Zzp'er en Zorgverzekeringswet

De premie voor ondernemers en zzp'ers (die niet verplicht verzekerd zijn voor de werknemersverzekeringen) bedraagt 5,75%. Het maximale bijdrageloon is gelijk aan de werknemer, derhalve € 58.311 (cijfers 2021). De zelfstandigen betalen de premie Zorgverzekeringswet via een aparte aanslag van de Belastingdienst.

Je wilt natuurlijk niet voor onverwachte verrassingen komen te staan. Zoals uit het rekenvoorbeeld blijkt, gaat het al gauw om een paar duizend euro. Hou dus rekening met de afdracht van de premie voor de Zorgverzekeringswet. Wil je zeker weten dat je niets vergeet, gebruik dan online boekhoudsoftware. In het overzicht hieronder vind je een aantal pakketten die hiervoor geschikt zijn.

 

Mocht je vragen hebben over de premieafdracht voor de Zorgverzekeringswet, neem dan gerust contact op met onze loonspecialisten. Zij helpen je graag verder.


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte