Aftrekposten voor ondernemers

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
21-02-2016
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Aftrekposten voor ondernemers

"Ik ben sinds 2014 ondernemer, welke aftrekposten mag ik toepassen en hoe kan ik minder belasting betalen?"

Antwoord

De overheid wil ondernemers stimuleren en geeft hierdoor heel veel extra fiscale voordelen aan de ondernemer. Bij een inkomen van zo'n € 15.000 hoeft u vrijwel geen belasting te betalen. Hieronder voorbeelden van zaken die u kunt aftrekken of regelingen waardoor u minder belasting zou hoeven te betalen:

  1. Starten bedrijf: de kosten die u maakt voor de opstart van uw bedrijf zijn aftrekbaar.
  2. Pensioen en lijfrente: via een lijfrente kunt u pensioen opbouwen. De dotatie is afhankelijk van uw inkomen en uw opbouw in het verleden.  U kunt ook kiezen voor de fiscale oudedagsreserve, hierdoor kunt u wel een bedrag aftrekken en hoeft u geen premies te betalen. Het is wel verstandig om bij een FOR dotatie een bedrag te reserveren.
  3. MKB winstvrijstelling: over 14% van uw winst hoeft u geen belasting te betalen. Voor deze aftrekpost geldt geen urencriterium. Voor ad 3 wel.
  4. Ondernemersaftrek: als u een echte ondernemer bent (minimaal 1.225 uur aan uw onderneming besteden in een kalenderjaar), heeft u recht op ondernemersaftrek en in de eerste 3 jaar op startersaftrek. De aftrekpost kan oplopen tot zo'n € 10.000. Hoe hoger de winst, des te lager de aftrekpost.
  5. Partner belonen: als uw partner meewerkt binnen uw bedrijf, heeft u recht op een extra aftrekpost, de meewerkaftrek. Wellicht kunt u beter uw partner een beloning geven.
  6. Investeringsaftrek: als u in een kalenderjaar tenminste € 2.200 investeert, heeft u recht op investeringsaftrek. Dit kan oplopen tot 28% van uw investering.
  7. Werkruimte of kantoor: als u een werkruimte thuis heeft met een eigen ingang en een toilet, kunt u hier binnen uw bedrijf qua aftrekpost iets mee. Het is een ingewikkelde regeling en laat u hierover dan ook adviseren.
  8. Telefoonkosten: alle zakelijke telefoongesprekken kunt u aftrekken. Mits u thuis of mobiel ook zakelijk belt, kunt u de kosten volledig ten laste van de winst brengen.
  9. Diverse kosten: diverse kosten, zoals diners, vakliteratuur, etc. zijn aftrekbaar, mits deze voor en ten behoeve van uw bedrijf worden gebruikt, resp. het diner uit zakelijke overwegingen heeft plaatsgevonden.


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>
>

Belastingaangifte